Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben via een hypotheekadviseur een hypotheek afgesloten, maar nu een jaar na dato blijkt dat hij een fout heeft gemaakt. Hij kwam hier zelf mee. Hij heeft de gehele hypotheek voor de looptijd van 30 jaar afgesloten, echter mocht ca 2/3e deel van de hypotheek maar voor de duur van 26 jaar afgesloten worden. Dit aangezien dit deel al een hypotheek was van onze vorige woning. Hierdoor moet de hypotheek nu aangepast worden of overgespoten worden naar een andere hypotheek die wel juist is.
Aanpassen van de huidige hypotheek betekent ruim 100 euro hogere maandlasten per jaar, wat zeker niet wenselijk is. Wanneer we dit vooraf hadden geweten, hadden we dit huis waarschijnlijk niet eens gekocht vanwege te hoge maandlasten.

We kunnen ook de hypotheek oversluiten naar een hypotheek met NHG, waardoor de maandlasten bijna gelijk blijven. Echter bij 85% en 65% van de marktwaarde zou onze huidige rente omlaag gaan. Bij de nieuwe niet. Bij de nieuwe hypotheek zijn we alleen de laatste jaren van de hypotheek voordeliger uit, maar juist de komende jaren hebben we het geld nodig.
Wanneer we overstappen naar een andere hypotheek, zijn hier kosten aan verbonden voor taxatie, notaris, DAK en de hoogste kosten zijn voor het afsluiten van NHG, namelijk ca 2300 euro.

De adviseur geeft nu aan dat hij 50 procent van de kosten voor taxatie, notaris en DAK wil betalen (ca 625 euro) maar niet de NHG, aangezien we hier ook voordelen uit halen. Echter waren we zonder de fout van hen dit niet aangegaan.

Is de vergoeding die ze aanbieden fair of mogen we meer verwachten (eenmalige kosten zijn ca 3600 euro bruto) ook in de maandlasten?

Alvast bedankt voor de reacties.

Met vriendelijke groet,

Robert

Ik vraag mij als eerste af op welke grond de hypotheek moet worden gewijzigd.
Is er sprake van een geheel nieuwe hypotheek?

Als blijkt dat de hypotheek adviseer een fout heeft gemaakt is hij tevens aansprakelijk voor alle kosten die u moet maken en voor alle schade die u lijdt. Het leggen van de financiële kosten en schade op uw bordt lijkt mij niet aan de orde.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

We hebben ons vorige huis verkocht en zijn voor de bekostiging van ons nieuwe huis overgestapt naar een nieuwe hypotheekverstrekker. De adviseur heeft toen de gehele nieuwe hypotheek op 30 jaar aflossen gezet, echter had het deel dat we nog aan hypotheek hadden op een aflostijd van ca 26 jaar gezet moeten worden. Dit aangezien we bij de oude hypotheek ook al binnen 30 jaar moesten aflossen.
Door de fout van de adviseur lossen we dit deel nu in 34 jaar af en dat mag niet. Daarom zijn wij wel genoodzaakt om wijzigingen door te voeren.
Wat zou volgens u reëel zijn qua kostenvergoeding?


De adviseur heeft zijn zorgplicht geschonden en had u beter moeten adviseren. Nu hij zijn fout erkent, dient hij uw geleden schade te vergoeden. Het gedane voorstel is te summier en dient op zijn minst het verschil in rente te dekken als u oversluit. De te maken kosten zou ik ook meenemen. Ik raad u aan niet akkoord te gaan met zijn voorstel. Mocht de adviseur u niet voldoende willen tegemoet komen dan kunt u desgewenst direct contact met mij opnemen voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Het is niet reëel, doch de adviseur is gehouden om u alle schade en alle kosten te vergoeden. Iemand die schade veroorzaakt of een beroepsfout maakt moet ook de schade vergoeden. Dat is wettelijk geregeld.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag