Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Bestaat er een reglement waarin staat omschreven hoe het OM/de Politie dient te handelen tov een ex-verdachte in een onderzoek waarin is vast komen te staan dat hij/zij onschuldig/niet schuldig is aan een (mogelijk) delict dan wel niet betrokken is geweest bij een plegen daarvan?
Is er een informatieplicht naar de ex-verdachte toe?

Beste vrager,

Jazeker, de wet. Als een gewezen verdachte bijvoorbeeld wordt gehoord in een lopend onderzoek, dan moet hij worden gewezen op zijn zwijgrecht zodat hij zichzelf niet opnieuw verdachte maakt.


Procedureel is het met een kennisgeving van niet verdere vervolging voor het OM afgelopen. De ex-verdachte kan voor bepaalde posten schadevergoeidng krijgen, zoals voor ondergane hechtenis of advocaatkosten. Een verzoek daartoe moet de gewezen verdachte zelf (laten) doen. Het OM hoeft dus niets te doen.

Een informatieplicht bestaat in beginsel niet.Dat kan anders zijn als de gewezen verdachte ook slachtoffer is in een zaak.

Hgr., advocaat

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als een persoon onwetend is dat hij/zij voorwerp geworden is van een onderzoek als gevolg van verklaringen van een of meer dan één rechercheur en die de suggestie moeten wekken dat die persoon mogelijk een delict heeft gepleegd en waarbij komt vast te staan dat de verklaringen vals zijn (schending van de ambtseed), is er dan (wel) een informatieplicht naar de gewezen verdachte dat hij/zij voorwerp is geweest van een onderzoek en de toedracht ervan?


Nee. Dan lijkt me wel goed dat de ex-verdachte zelf aangifte doet.

Succes ermee. Advocaat

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag