Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,
In mijn arbeidsovereenkomst staat een Relatiebeding en concurrentiebeding. Nu heeft een buitelandse partij mij een voorstel gedaan om daar te komen werken maar zij willen ook de Nederlandse markt betreden. Heeft u enig idee hoe sterk dit beding is?

Dat hangt o.m. af van de wijze waarop het beding is geformuleerd, of het rechtsgeldig is overeengekomen en of u het, gezien de toekomstige activiteiten en de aard van het (buitenlandse) bedrijf, zou overtreden. Als u wilt overleggen mag u gerust contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste,

Dank voor uw reactie. De bedrijven zijn inderdaad gelijk aan elkaar qua product. Echter is de huidige Nederlands is en de andere Frans (ook geen NL inschrijving). Mijn functie is nu gericht Nederland (sales) waarbij dit in de andere functie Benelux en Nordics zal zijn. Daarnaast hebben beide bedrijven wel andere focus qua potentiële klanten. De huidige werkgever zal in ieder geval niet blij zijn met zo'n overstap.

Artikel 9: Relatiebeding 9.1

Het is werknemer niet toegestaan om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de werkgever gedurende 12 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst met werkgever, werkzaamheden te verrichten of te doen verrichten, in loondienst of als zelfstandige, direct of indirect, ten behoeve van die relaties, opdrachtgevers en/of klanten van de werkgever, waarvoor de werknemer gedurende een periode van 12 maanden voorafgaande aan het einde van de arbeidsovereenkomst werkzaamheden of opdrachten, van welke aard ook, heeft verricht c.q. uitgevoerd. Tot relaties, opdrachtgevers en/of klanten van de werkgever behoren ook (rechts)personen waarmee de werkgever in onderhandeling is (geweest) om diensten en/of producten aan te leveren. Deze bepaling geldt ook wanneer relatie(s)/opdrachtgevers/klant(en) de werknemer om zijn diensten vraagt/vragen.

Artikel 10: Concurrentiebeding

10.1 Het is de werknemer verboden om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van werkgever gedurende 12 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst met werkgever direct of indirect, tegen betaling of om niet, in dienst te treden bij of op enigerlei wijze werkzaamheden te verrichten dan wel enig belang te hebben in een aan werkgever gelijke of gelijksoortige onderneming. Dit beding is, in afwijking van het bepaalde in artikel 7:653 lid 1 BW, noodzakelijk vanwege het feit dat werknemer in zijn functie kennis opdoet van de broncode, althans van de voorgenomen (door)ontwikkeling van deze code, ten aanzien van de essentiële bedrijfsprocessen en producten van werkgever, waarvan het voor werkgever van zwaarwegend belang is dat deze kennis niet - binnen de kaders als hierboven omschreven - ten bate van gelijke of gelijksoortige ondernemingen kan worden gebruikt.

10.2 Onder gelijke of gelijksoortige onderneming worden in elk geval organisaties verstaan die software aanbieden voor e-mailmarketing, mobile marketing, campagne management, relatiebeheer, RSS, enquêtes, marketing campagnes, multichannel marketing, digital direct marketing, dialogue marketing, event-driven marketing en Cross DM.

10.3 Dit concurrentiebeding blijft van kracht ongeacht of werknemer op enig moment een andere functie binnen de onderneming van werkgever zal vervullen.

Artikel 11: Nevenwerkzaamheden

11.1 Het is werknemer verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van werkgever gedurende de looptijd van zijn arbeidsovereenkomst met werkgever, direct of indirect, hetzij tegen vergoeding hetzij om niet, in welke vorm dan ook, werkzaamheden welke redelijkerwijs geacht kunnen worden onverenigbaar te zijn te verrichten voor of (financieel) betrokken te zijn bij een andere onderneming dan die van werkgever en de daaraan gelieerde ondernemingen. Tevens zal werknemer gedurende de looptijd van zijn arbeidsovereenkomst met werkgever niet als zelfstandige werkzaam zijn dan wel werkzaamheden verrichten die redelijkerwijs geacht kunnen worden onverenigbaar te zijn met zijn functie of met de belangen van werkgever. Werkgever zal de goedkeuring slechts onthouden indien hiervoor deugdelijke gronden zijn.
Artikel 12: Goederen werkgever

12.1 Het is werknemer niet toegestaan om schriftelijke stukken en digitale bestanden van de werkgever zonder expliciete voorafgaande toestemming van de werkgever te verveelvoudigen en/of openbaar te maken. Onder verveelvoudigen wordt in ieder geval verstaan het opslaan van gegevens op een computer en/of informatiedrager in de ruimste zin van het woord. Onder openbaar maken wordt in ieder geval verstaan het ter beschikking stellen van dergelijke gegevens aan derden. Dit artikel is ook van toepassing op software en op de broncodes van software.

12.2 Werknemer zal op eerste verzoek van werkgever en in ieder geval bij non-activiteit en bij het einde van de arbeidsovereenkomst alle door werkgever aan werknemer ter beschikking gestelde goederen, materialen, sleutels en alle correspondentie, alsmede andere bescheiden, en gegevens (of kopieën daarvan in welke vorm dan ook) die werknemer onder zich houdt en die betrekking hebben op werkgever en al hetgeen werkgever toebehoort, haar medewerkers, haar producten, haar bedrijfsmiddelen, haar werkmethodes, haar afnemers en haar overige relaties, onverwijld aan werkgever ter hand stellen, zonder enige kopie te behouden.

Artikel 13: Boetebeding

13.1 Bij overtreding van de artikelen 8 tot en met 12 verbeurt werknemer aan werkgever, zonder dat enige ingebrekestelling is vereist, een direct opeisbare boete ad € 10.000,-- voor iedere overtreding, vermeerderd met € 1.000,-- voor iedere dag dat de overtreding voortduurt, onverminderd zijn gehoudenheid tot betaling aan de werkgever van een volledige schadevergoeding te dezer zake, indien deze meer dan gemeld boetebedrag mocht belopen. De verbeurde boete komt geheel ten goede aan de werkgever. De werkgever en werknemer wijken hiermede overeenkomstig artikel 7:650 lid 6 van het Burgerlijk Wetboek nadrukkelijk af van het gestelde in de leden 3, 4 en 5 van artikel 7:650 van het Burgerlijk Wetboek.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag