Vraag

Geachte heer/mevrouw,

Graag vraag ik u uw advies op de volgende situatie.
Op 22 mei hebben ik, een vriend van mij en onze oude ouders het contract ondertekend van onze nieuwe woning. Wij zouden het huis per 1 juni 2019 krijgen. Van ons werd geëist dat wij voor eind mei de huur van juni van €1085, een waarborgsom van €1500, de eindschoonmaak van €181,50 en het inschrijfgeld en de onderhandelingen van €302,55 betaalden, wat in totaal een bedrag van €3069 betreft. Het bedrag hebben we op tijd betaald en we waren heel enthousiast over onze afspraak om 29 mei onze huissleutel in ontvangst te nemen.
Helaas werden wij op 28 mei gebeld door de makelaar. Ze heeft ons verteld dat het huis 1 juni niet klaar zou zijn, omdat er nog het een en ander gedaan moest worden aan het huis. Ze vroeg of wij in plaats van 29 mei op 14 juni een nieuwe afspraak konden maken. Ik heb haar gezegd dat ik haar zou terugbellen, maar toen ik belde nam iemand anders op. Wij hebben hem gevraagd of hij het contract kon wijzigen aangezien wij niet meer per 1 juni het huis in konden. Hij zei dat dat niet nodig was omdat het contract weer veranderd moet worden als het huis niet per 14 juni klaar is. Hij zei ook dat het huis wellicht gereed kon zijn voor de 13de , zodat wij de 14de erin konden trekken als er hard en snel gewerkt werd aan het huis, omdat er nog een hoop dingen aan gedaan moest worden.
Wij hebben ook gevraagd hoe het met het reeds betaalde bedrag zou gaan, want we hebben al voor de hele maand juni vooruitbetaald. Hij zei dat hij dat nog voor ons zou vragen. Na het gesprek hebben wij een mail gestuurd naar de makelaar, waarin wij schreven dat het onduidelijk voor ons is, omdat ons niet gegarandeerd kan worden dat wij de 14de het huis in kunnen. Het liefst willen wij een nieuw contract dat begint per 1 juli. Wij werden de volgende dag gelijk gebeld door de makelaar. Ze beweerde dat het huis definitief per 14 juni klaar zou zijn en dat zij achter de mensen die met het huis bezig waren zou aanrennen. Het huurbedrag van maand juni dat wij al vooruit hebben betaald zal dan gelden voor de periode 14 juni tot de helft van juli. Ze zei dat wij dan in de maand juli maar de helft van het huurbedrag zouden moeten betalen.
Wij bleven achter onze woorden staan dat wij graag de aanpassingen in een sidenote of in een nieuwe contract zouden willen terugzien. Op 7 juni hebben wij per mail een nieuw contract ontvangen. In plaats van de helft van het huurbedrag (€542,50) voor de maand juli wordt er geëist dat wij €630 betalen. Blijkbaar wordt het huurbedrag nu per dag vastgesteld, waardoor wij meer moeten betalen, omdat juli meer dagen heeft dan juni.
Het contract zelf heb ik nog niet getekend. Op vrijdag 14 juni hebben wij een afspraak met de makelaar.Vragen:
• Na het contract te hebben getekend op 22 mei 2019, is de makelaar zomaar toegestaan de incheckdatum nog te wijzigen van 1 juni 2019 naar 14 juni 2019?
• Nu wordt het huurbedrag per dag in rekening gebracht, waardoor wij uiteindelijk in de maand juli meer betalen aan huur. Is dit normaal? Hoe kan het dat wij nu dus door hun schuld later het huis in kunnen en ook nog meer moeten betalen? Als wij gewoon per 1 juni in het huis hadden kunnen trekken hadden wij voor de maand juni en juli een vast bedrag betaald al heeft de ene maand meerdere dagen dan de andere maand.
• Op het nieuwe contract staat nog steeds het oude datum van de oude contract. Moet de datum niet veranderd worden?
• Wat zijn onze rechten bij deze situatie?
• Wat is de beste oplossing volgens u bij deze situatie?

In afwachting van uw reactie verblijf ik.
met vriendelijke groet,

x

Deel deze vraag

1 Reactie

Ik begrijp niet goed wie de huurders zijn. Ik lees dat u, uw vriend en uw ouders het huurcontract hebben ondertekend. Als dat juist is dan zijn er dus meer huurders.
Van belang is de eerste huurovereenkomst. Ingang huur is 1 juni 2019. De huurprijs is 1085,00 per maand. Het maakt niet uit of een maand 30, 31 , 28 of 29 dagen heeft. De huurprijs blijft gelijk.
De verhuurder kan de overeenkomst blijkbaar niet nakomen.
Een nieuw contract is niet nodig.
Het betalen van onderhandelingen etc is allen aan de orde indien u de opdrachtgever bent. Indien de makelaar optreedt voor de verhuurder mogen deze kosten niet in rekening worden gebracht.
Ik adviseer u te vorderen dat u zo spoedig mogelijk in de huurwoning kunt.
Indien dat halverwege de maand is dan betaalt u maar de helft, dus inderdaad 542,50 euro.
Waarom moeten er nu al eindschoonmaakkosten worden betaald? Is de huurovereenkomst voor bepaalde tijd?
Voor een telefonische toelichting kunt u - zonder kosten - rechtstreeks contact met mij opnemen.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm