Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Vraag
Wij wonen in een flat met 42 woningen 21, 3 kamerwoningen, 14, 4 kamerwoningen en 7, 5 kamerwoningen en dan nog 15 garages. De verdeelsleutel is resp. 11,12,13,/505 aandeel en voor de garages is dat 1/505 aandeel. wij zitten nu met het volgende probleem. de garagedeuren moeten geschilderd worden. nu zegt het merendeel van de bewoners dat het schilderen van de garagedeuren een prive aangelegenheid is en dat de eigenaren van de garage dit zelf moeten betalen. in onze splitsingsakte staat dat de garage voor 1/505 aandeel moeten bijdragen aan het onderhoud.

Volgens de splitsingsakte hoeven de garages niet mee te betalen aan:

e. In afwijking van het bepaalde in art 17 sub a en b, zullen de eigenaren bijdragen in de kosten, naar evenredigheid als sub e vermeld, met dien verstande, dat de eigenaren van de garages niet zullen behoeven bij te dragen in het onderhoud verniewen van
1. en vernieuwing van de trappenhuizen;
2. Onderhoud en vernieuwing van de liften;
3. Onderhoud en vernieuwing van de centrale verwarming indien ze daar geen gebruik van maken;
4. Schoonmaak kosten algemene ruimten;
5. Het periodiek reinigen van de beglazing van de gemeenschappelijke ruimte;
6. Vervangen van de tl verlichting of andere verlichting van de gemeenschappelijke ruimten
7. Het onderhoud en stroomverbruik van de liftinstallatie (incl. keuringskosten)
8. Water verbruik
9. Gemeenschappelijke antennen systeem (NVT) Onderhoud


Wij hebben de vraag voor gelegd aan onze beheerder en die zegt het volgende
De akte geeft de volgende informatie betreffende de garages:

Artikel 2a: deuren die tot het privégedeelte behoeven/toegang geven zijn privé. Een garagedeur van 1 garagebox, geeft toegang tot de privé garagebox. Dus m.i. privé. Wat mij betreft geen twijfel over mogelijk.

Artikel 10: iedere eigenaar is verplicht zijn privégedeelte behoorlijk te onderhouden. Daaronder valt ook het schilderwerk.

Artikel 37: de vergadering beslist over de kleur van het verfwerk van deuren die gericht zijn naar de halzijde. Nu is dit natuurlijk buiten en niet aan de halzijde, maar dan kun je het scharen onder artikel 7 “De eigenaars of gebruikers mogen zonder toestemming van de vergadering geen verandering in het gebouw aanbrengen, waardoor het architectonisch uiterlijk ervan gewijzigd zou worden.” Dus kleur wijzigen mag alleen met toestemming van de ALV.

Kortom:
De aanleiding nu is de wens om te laten schilderen, maar wie moet dat betalen? Eigenaar
En kan de vve verplichten tot onderhoud/verven? Ja, artikel 10. Maar moet wel redelijk zijn.
Volgens mij bedoel ze hier art. uit het splitsingsreglement 1973.

ik ben het er niet mee eens, omdat volgens mij de voordeuren cq garagedeuren gemeenschappelijk zijn en zou het verven van de garagedeuren onder het regulieren onthoud vallen van de VvE.

Misschien kunt mij helpen het juiste antwoord te vinden.
met vriendelijke goed de vraag steller

Ps zelf ben ik geen eigenaar van een garage

Nee het zijn prive gedeelten. Het artikel wat u beschrijft als eerste stelt dat eigenaren van garages niet hoeven bij te dragen in bepaalde andere kosten ) Dit ziet toe op de situatie dat men eigenaar is van een garage maar niet ook appartement of scheidt de onderhoudslasten van elkaar. De bijdrageplicht ziet wel toe op gemeenschappelijk onderhoud die onderdeel uitmaken van het garageblok.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag