Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onze buren zetten een veranda bij het huis aan. Oké geen probleem. Maar nu word het duidelijk hoe groot deze word. En daar schrok ik even van. Ons woon winkelpand staat vlak aan hun woning. Wij wonen boven en beneden heb ik de winkel en werkplaats. De werkplaats bevind zich achterin het pand. In mijn werkplaats heb ik twee grote ramen en een (nood) deur. Dit gedeelte grenst aan de achterkant van de woning van de buren. Er zit een meter tussen. Als die veranda helemaal overkapt word, is het daglicht helemaal uit mijn werkplaats... daglicht is het mooiste /beste licht met mijn werkzaamheden. Daarnaast zijn dit de enige ramen in het pand. Behalve de etalage ...dat is natuurlijk geen werkruimte. Ons pand is lang. Dus ik ben blij met dat beetje daglicht om niet het gevoel te hebben dat je je helemaal opgesloten zit. Mogen de buren deze grote veranda neerzetten en mij het daglicht ontzeggen? Heb ik nog iets van een recht? Burenrecht? Ik vraag even zodat ik weet waar ik sta voordat ik met de buren praat.

Zicht op uw erf vanuit hun nieuwe balkon , die minder dan op afstand van twee meter gebouwd zal worden, is een reden om u tegen de bouw te weren , maar ook duurzame en algehele zonlichtontneming . ( dat is een vorm van burenhinder)

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie, de afstand is idd minder dan 2meter. Het gaat om een veranda. Onze ramen hebben ongeveer zicht op hun erf. De ramen zitten vrij hoog, moet ik op een trapje staan wil ik iets zien. Maar door de veranda, heb ik straks weinig daglicht meer. Maar dat valt dus onder burenhinder... dan kan ik dat voorzichtig melden, mocht er geen begrip zijn. Voor een veranda is dus geen vergunning nodig. Wat als de buren maling aan ons hebben?


dat is altijd moeilijk omdat enerzijds er geen vergunning nodig is, anderzijds buren wel het nodige hebben te dulden van elkaar . U moet dus bewijzen dat de zon en daglichtontneming dermate ernstig is dat uw buren geen veranda kunnen bouwen of u compenseren voor de hinder als u akkoord gaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag