Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,
Ik woon sinds augustus 2018 in mijn huidige woning, samen met mijn 7-jarige dochter. Mijn directe buren wonen al 19 in hun huis, met inmiddels 6 personen (4 kinderen) en een hond.
De huizen zijn gebouwd rond 1900 en zijn dus redelijk gehorig.
Ik zaalevenement de situatie schetsen. Al bij aankoop vertelde de verkoper dat de buurvrouw ‘een kwaaie’ was, maar ik heb dat weggewuifd en dacht dat het wel mee zou vallen.
Dit blijkt helaas niet het geval en we zijn inmiddels ook al diverse ruzies verder. Helaas is het uitpraten hiervan niet aan de orde, de buren communiceren enkel via whatsapp.

Nu mijn vraag. Mijn buren zeggen de schutting tussen onze tuinen op hun eigen grond te hebben gezet, met als reden dat ik/de vorige bewoners er dan niet aan mogen zitten. De schutting staat misschien een paar centimeter van de kadastrale erfgrens in hun tuin, maar wellicht hebben zij dit uitgemeten. Ik woonde hier nog niet toen de schutting geplaatst is.
Ik had er echter een snoer lampjes aan bevestigd aan mijn zijde van de schutting.
Nu blijkt bij thuiskomst vandaag dat de buren deze lampjes er af getrokken hebben en op de grond hebben gegooid, dit alles vanaf hun kant van de schutting. Ze zijn hiervoor dus niet in mijn tuin geweest maar hebben over de schutting in mijn tuin gekeken en ze verwijderd. Ik weet dit omdat ik een bewakingscamera heb hangen.
Mijn vraag is: mag ik dingen bevestigen aan mijn kantvan de schutting of is dit hun eigendom? Mogen zij derhalve mijn spullen van de schutting verwijderen?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Als de schutting geheel op grond staat van uw buren hangt het er vanaf of dat mag. Hoe lang bestaat deze situatie al? De erfgrens bepaalt het eigendom, als een schutting precies in het midden daarop staat heeft u het recht om tot de helft van de dikte ervan zaken vast te maken /aan te leggen. Is de situatie nu al 20 jaren zo dan is er mogelijk sprake van een verjaarde zaak , en hebben uw buren door het plaatsen van de schutting hun eigen stuk grond verkleind en die van de buren groter gemaakt. Dat heeft dan weer tot gevolg dat de schutting zoals deze nu staat, een nieuwe grens bepaalt en u dus zaken mag aanhangen aan uw kant. U kunt bij het kadaster navragen hoe het zit en hoe de erfgrens loopt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie. De schutting is een paar jaar geleden, maximaal 5, geplaatst. De buren hebben de schutting dus binnen hun erfgrens gezet. Ik begrijp dat dit betekent dat ik er niets aan mag bevestigen?


Ja dat klopt inderdaad als de schutting in zijn geheel op eigen grond staat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag