Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste Juristen,

Vorig jaar deed ik mee aan een tentoonstelling in Amsterdam/Macao waarvoor ik 2 kunstwerken (op verschillende lagen papier) in heb gestuurd. De organisatrice in Amsterdam heeft mijn kunstwerken teruggestuurd in enkel een bubbeltjes envelop zonder enige versteviging waardoor ze ernstig zijn gekruekeld en dus onherstelbaar beschadigd. Na mijn melding hiervan, zei ze hoe ze het kon goed maken, dus ik eiste een vergoeding voor de schade. De kunstwerken waren te koop en een koper wilde ze ook kopen, zelfs in de toestand waarin ze waren, maar ik kan ze niet voor de volledige prijs verkopen. De organisatrice heeft echter geweigerd de (volledige) kosten te betalen. Hoe kan ik haar toch laten betalen en welke stappen moet ik nu ondernemen? Ik heb alle mails, foto's van schade en factuur als bewijs.

U dient de bewaarder aansprakelijk te stellen voor de schade door hun toedoen ( een wanprestatie ) , omdat ze op het in bewaring gegeven kunstwerk( en) niet als een goed huisvader hebben gepast. Dan daarna eist u de schade ten gevolge ervan ( de herstelkosten en de kosten in verband met de mindere waarde na herstel)

Beoordeel dit antwoord:

Gezien de manier waarop de kunstwerken zijn teruggestuurd, kan worden gesteld dat de organisator in het kader van de bruikleen niet als een goed huisvader, voor de bewaring en het behoud van de geleende kunstwerken heeft gezorgd. Aangezien er hierdoor schade aan de kunstwerken is ontstaan, kunt u de organisator voor deze schade aansprakelijk stellen. Er ontstaat dan vaak een discussie over de oorzaak van de schade en de organisator zal zich mogelijk op standpunt stellen dat de kunstwerken bij aanvang van de bruikleen al beschadigd waren. Mogelijk heeft u ook bewijs van de onbeschadigde staat van de kunstwerken bij aanvang van de bruikleen of is hieromtrent het een en ander in de eventuele bruikleenovereenkomst bepaald. Doorgaans is de organisator overigens voor dergelijke schade verzekerd. Heeft u nog vragen of wilt u rechtsbijstand in deze kwestie naam dan gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag