Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn vader is juridisch eigenaar van ons (zoon en gehuwd) woonhuis en bedrijfspand . Wij zijn economisch eigenaar van beide panden. Dit is in twee notariële akten vastgelegd.
Onze vraag is: Welke gevolgen zou het overlijden van mijn vader hebben op de boven geschetste
situatie.
Ter informatie :Ik heb nog vier broer/zusters.

Uw vader is zakelijk eigenaar en dat eigendom is uniek ten opzichte van de persoonlijke verbintenissen /afspraken die u onderling heeft gemaakt . U zal een deel van het huis erven met uw broers en zusters tenzij er een vruchtgebruik voor uw familie is geregeld kunnen de erven ervoor zorgen dat u niet kan blijven wonen in de woning. U hebt een vordering ter grootte van het economisch eigendom op de erfenis . Misschien is het handig om opnieuw de situatie te beoordelen en vooruit te spelen op hetgeen u schetst.

Beoordeel dit antwoord:

In de meeste gevallen is economisch eigendom vormgegeven als een afspraak tussen de juridische eigenaar en de economische eigenaar, waarbij de economische eigenaar het onroerend goed koopt, maar nog niet geleverd krijgt en dus nog geen juridische eigenaar. Die notariële akte is dan niet bestemd tot (juridische) levering. Soms wordt de koopprijs al voldaan en heeft de economische eigenaar dus te allen tijde een onvoorwaardelijk recht op levering. Als de koopprijs nog niet is voldaan, kan een betalingsregeling zijn opgenomen, of een algemene bepaling dat deze nog verschuldigd is gebleven.

Meestal bevat de akte van economische eigendomsoverdracht een volmacht die de verkoper aan de koper verleent. Die volmacht houdt in dat de koper het goed kan gebruiken en daarover kan beschikken als ware hij eigenaar, alsmede dat de koper de verkoper kan vertegenwoordigen bij de juridische eigendomsoverdracht (de levering) van het goed. Bepaald kan zijn dat die volmacht herroepelijk is en niet eindigt door de dood van de volmachtgever. Als er sprake is van een onherroepelijke volmacht die niet door de dood van uw vader is geëindigd, kan die door u tegen de erfgenamen worden ingeroepen. Zij volgen immers als rechtsopvolgers onder algemene titel op grond van artikel 4:182 BW erflater (uw vader) op in al zijn rechten en verplichtingen. Op grond van artikel 3:77 BW worden de erfgenamen van een volmachtgever (erflater), indien ondanks de dood van de volmachtgever krachtens de volmacht een geldige rechtshandeling is verricht, aan die rechtshandeling gebonden alsof die handeling bij het leven van de volmachtgever was verricht. Dit brengt met zich dat u dan uitvoering kan geven aan de door uw vader verleende onherroepelijke volmacht en de juridische eigendom van het woonhuis en het bedrijfspand geleverd krijgen. Het antwoord op uw vraag valt en staat dus met de vraag of u een onherroepelijk tot levering van de onroerende zaken heeft gekregen.

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen, neem dan gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op om te bespreken wat ik voor u kan betekenen .

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag