Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste heer,mevrouw,

Onze beneden buren hebben een lekkage waarschijnlijk van onze water afvoer van de badkamer.

We willen een lek detectiebedrijf inschakelen zodat we zeker weten waar het vandaan komt, en de nodige reparatie te laten gebeuren om de lekkage te verhelpen.

We wonen in een appartement met een actieve VVE, en deze weigert om voor de kosten op te draaien. Wat kunnen wij hiermee?

lekkage kan worden veroorzaakt bij de brief of in de standpijpen, daar zit doorgaans het verschil tussen wie aansprakelijk is te houden , de eigenaar of VvE

Beoordeel dit antwoord:

Voor de beantwoording van uw vraag is het allereerst van belang om vast te stellen of de leidingen, die de lekkage veroorzaken al dan niet tot de gemeenschappelijke gedeelten en/of gemeenschappelijke zaken van de VvE kunnen worden gerekend. In de recentere modelreglementen (1992, 2008, 2017) is bepaald dat leidingen, die uitsluitend ten dienste staan aan één privégedeelte (appartement) zijn niet gemeenschappelijk, zodat de VvE niet voor deze leidingen verantwoordelijk is. In de modelreglementen van 1973 en 1983 was een dergelijke bepaling nog niet opgenomen, zodat leidingen onder deze modelreglementen als gemeenschappelijk worden aangemerkt. U zult dus in de splitsingsakte moeten nagaan welk modelreglement van toepassing is verklaard.

In Modelreglement (MR) 1973 en MR 1983 is niet opgenomen dat, indien een installatie met de daarbij behorende leidingen uitsluitend dienstbaar is aan één privégedeelte, deze privé zou zijn. Wanneer MR 1973 of MR 1983 van toepassing is verklaard op de VvE, zijn technische installaties met de daarbij behorende leidingen in beginsel dan ook gemeenschappelijk. Zelfs indien zo’n installatie alleen ten dienste staat aan een privégedeelte. Zo kan het voorkomen dat een cv-ketel een gemeenschappelijke zaak is.

In MR 1992 is voor het eerst de bepaling opgenomen dat een installatie niet gemeenschappelijk is indien deze uitsluitend dienstbaar is aan één privégedeelte. Een dergelijke bepaling is eveneens in MR 2006 terug te vinden. Als deze bepaling op een VvE van toepassing is, dan kunnen dergelijke installaties met de daarbij behorende leidingen – in beginsel – worden aangemerkt als privé. Voorzichtigheid is overigens wel geboden, aangezien sprake kan zijn van omstandigheden die tot een andere uitkomst kunnen leiden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag