Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste jurist,

Thuis woon ik samen met mijn 20-jarige zoon die ik als zeer onhandelbaar ervaar. Na meerdere escalaties en verzoeken om op eigen benen te gaan staan weigert hij uit huis te gaan. Via deze weg wil ik vragen naar de juridische mogelijkheden om vrijwillig een meerderjarig kind uit huis te plaatsen.

Enkele jaren geleden had de rechter bepaald dat mijn zoon uit huis moest, waarna hij tijdelijk verbleef in een huurhuis dat de gemeente had toegewezen. Helaas werd hij uit deze huurwoning gezet vanwege wangedrag en -betalingen. Nu woont hij alweer enkele jaren bij mij. De politie geeft aan dat ze mij niet kunnen helpen met een nieuwe uithuisplaatsing.

Als ouder heb ik voortdurend mijn grenzen opgerekt vanuit een onvoorwaardelijke liefde voor mijn zoon. Ik voelde me verantwoordelijk voor zijn levensonderhoud, studie en veiligheid. Mijn visie was dat ik als ouder voor mijn kind dien te zorgen ongeacht de belemmeringen. Ik kon ook genoeg redenen bedenken, waarop ik als ouder invloed heb (gehad), die zijn gedrag konden verklaren: scheiding, geen vaderfiguur, toegeeflijke opvoedingsstijl, et cetera. Mijn liefde voor mijn zoon overstemde zijn gedrag.

Inmiddels is al enige tijd mijn grens bereikt en wil ik dat hij zo snel mogelijk vertrekt. In oktober wordt hij 21. De situatie is om verschillende redenen onhoudbaar geworden. Allereerst heeft mijn zoon geen opleiding afgerond; Hij is van meerdere scholen verwijderd. Hij heeft geen baan, omdat hij achtereenvolgens door zes werkgevers is ontslagen. Verder creëert hij schulden voor mij door bijvoorbeeld met mijn verstopte creditcards online te gokken of met de vaste telefoonlijn urenlang naar 0900-nummers te bellen. Een nieuwe telefoon die ik voor zijn broertje had aangeschaft met een abonnement had hij verkocht via het internet. Al dit 'snelle geld' verzamelt hij om onder andere drank en wiet te kopen. Tot slot is hij zeer agressief en intimiderend. Ik heb door de jaren heen zeven deuren moeten vervangen, waarin hij vanuit boosheid een gat had geslagen. Regelmatig bedreigt hij mij als ik weerstand bied tegen zijn gedrag.

Ik ben mij zeer bewust van de gevolgen van een uithuisplaatsing. Hij zal hoogstwaarschijnlijk op straat komen te leven, omdat hij geen inkomen heeft. Ook is de kans groot dat de bedreigingen richting mij zullen toenemen. Thuiskomen en een kapotte ruit of een vernielde auto aantreffen is dan plotseling heel realistisch. Alhoewel het idee dat hij op straat zal leven mij veel verdriet en pijn doet, is de angst voor mijn eigen zoon en het gepieker om mijn financiën vele malen groter. Ik kan niet langer met hem in één huis leven.

Kortom: ik ben ten einde raad. Via deze weg wil ik advies inwinnen over een uithuisplaatsing van een meerderjarig kind. Alvast bedankt voor de informatie.

Uw zoon is verantwoordelijk voor zijn eigen beslissingen . Als hij niet vrijwillig wil verhuizen dan rest niets anders dan een gerechtelijke procedure . Hij zal op zijn eigen benen moeten staan. Ik help u graag.
Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag