Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

Graag uw advies omtrent het volgende:

Afgelopen jaar hebben wij een nieuw huis gekocht. Dit huis is iets meer dan drie jaar geleden compleet gerenoveerd en er is een aanbouw gemaakt. Bij de aankoop van het huis hebben wij geen bouwkundig rapport op laten maken. Hier was geen aanleiding toe er werd verzekerd dat problemen waren opgelost.

Nu na bijna een jaar zien wij verschillende mankementen aan het huis. Allereerst hebben we een lekkage gehad in de aanbouw. Maar tevens zien we bubbels in de gietvloer ontstaan, waarschijnlijk door vocht dat om hoog komt. Mankementen die waren verzekerd te zijn opgelost.

Binnen de garantietermijn (3 jaar voor dak, 10 jaar voor fundering en muren) hebben wij melding gedaan van de lekkage bij de aannemer die de aanbouw heeft gedaan. Deze heeft ons geholpen in het ' verhelpen' van de lekkage. Enige tijd later was er weer lekkage. Ditmaal buiten de garantietermijn. Weer heeft de aannemer ons geholpen, ditmaal tegen kosten.

De aannemer verzekert ons dat de constructie goed is. Wij twijfelen hierover. Mede omdat buren aangeven dat van de oorspronkelijke constructietekening is afgeweken. Ook dan die de VVE heeft goedgekeurd. Daarom hebben we een onafhankelijke partij in geschakeld om een inspectie uit te voeren naar de bouwconstructie van de aanbouw, met name de constructie van het dak. Dit rapport hebben we nog niet ontvangen, maar zij gaven bij de inspectie bij ons aan dat de constructie niet plausibel is.

Wij staan voor de keuze wat te doen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de constructie goed wordt aangelegd om problemen op lange termijn te voorkomen? Wat is ons recht? Kunnen we dit bij de aannemer leggen? Is die aansprakelijk? Is onze verkoper aansprakelijk? Of is de bewoner aansprakelijk die de aanbouw heeft gedaan (bewoner voor onze verkoper)? Kunnen we de VVE voor hulp inschakelen? etc etc.

Met vriendelijke groet.

Alle partijen zouden aansprakelijk kunnen zijn , ook gelijktijdig. Dan moeten verzekeraars het onderling maar uitzoeken. Wel denk ik eerst dat u verkoper aansprakelijk zou moeten stellen als de leefbaarheid van de woning aanmerkelijk wordt aangetast en het gebrek, de gebreken niet door onderzoek voorafgaande de koop hadden kunnen worden ontdekt. U hebt garantie , en ik meen dat de klacht binnen termijn is aangegeven, dus zou u ook verder kunnen mer de aannemer als u deze nog vertrouwt. De latere klachten zijn alle terug te voeren op een mogelijke constructiefout. Wat betreft de kosten: er zou in de loop van de procedure een discussie over kunnen komen dat de dagwaarde van de aanbouw al is afgenomen met x%. Dat is een redelijke opstelling. U zou bij een conflict met de aannemer ook de geschillencommissie kunnen verzoeken uitspraak te doen of te bemiddelen. Mocht hij aangesloten zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag