Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Ik heb een huurcontract waarin staat dat ik eerst een jaar huur betaal en dat deze vervolgens voor vijf jaar verlengd wordt. Nu wil ik opzeggen omdat ik mijn bedrijf binnen 1 locatie kan samenvoegen. Maar nu ben ik verplicht tot 1 april 2021 te blijven huren. Nu hebben ze aangegeven dat de verhuurder de ruimte te huur gaat zetten bij een bedrijfsmakelaar! En tot deze tijd blijft deze datum staan, terwijl ik gevraagd heb voor 01-01-2020. Dit doen ze alleen als er een verhuurder is. Maar in het contract staat een zin en ik wil graag weten in welke context ik dit moet lezen!
En dat is het volgende stukje:
De huurovereenkomst is aangegaan voor een periode van 1 jaar vanaf 01-04-2015 en zo einde 01-04-2016 met dien verstande van deze huurovereenkomst, daarna wordt geacht, onder dezelfde voorwaarden te zijn verlengt met een termijn van telkens vijf jaar. Mocht er door omstandigheden, de huurovereenkomst worden verbroken, dan is een opzegging van zes maanden noodzakelijk.
Kan en mag ik dan wel per 1-01-2020 opzeggen wat ik al in juni/juli heb gemaild?

Nee, dat kan niet. Uw huurtermijn eindigt per 1 april 2020 en als u er dan uit wilt moet u tenminste een half jaar tevoren opzeggen. In overleg kan eventueel een andere datum worden gevonden, maar daar hebt u geen recht op.

Beoordeel dit antwoord:

Ik zou u adviseren het anders in te kleden. U zou kunnen vragen om indeplaatsstelling en dus een andere huurder aandragen. Formeel kan dat niet gezien u niet echt de onderneming verkoopt. Echter is het wel een grijze zone wat dat nu precies betekent.

U zou dus een andere huurder kunnen proberen te vinden en die het contract met de verhuurder laten overnemen. In beginsel kan de verhuurder niet zomaar weigeren, hij moet daarvoor goede redenen hebben (nieuwe huurder is niet solvabel etc).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag