Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Mijn man (44 jaar) is recentelijk gediagnosticeerd met autisme i.c.m. hoogsensitiviteit. Sinds 2007 zit hij zonder WW thuis na een roerig arbeidsverleden in diverse functies met veel uitval door ziekte, overspannenheid en burn-out.
Gedurende het traject van diagnostisering zijn we er achter gekomen dat mijn man in aanmerking komt voor een Wajong-uitkering. Volgens ons, de huisarts en de GGZ-behandelaar is er slechts incidenteel arbeidsvermogen binnen strikte kaders.
We hebben begrepen dat, aangezien mijn man voor 1 januari 1980 is geboren en hij na 1 januari 2015 een Wajong-aanvraag in gaat dienen, hij beoordeeld kan worden op basis van de regels van het oude AAW-regiem.
Nu is onze vraag, volgens welke regels kunnen we het beste de beoordeling laten plaatsvinden? Wat zijn de voor- en nadelen van ieder? Zo zou het onder de AAW-regels mogelijk zijn om nog met terugwerkende kracht van 1 jaar of langer de uitkering te ontvangen.

Graag verneem ik van u wat nu de beste stappen zijn om te nemen en welke valkuilen te vermijden.

Bij voorbaat dank!

Uw man kan een aanvraag doen. Het UWV moet de wet toepassen -|> daaruit vloeit een regiem voort. U kunt daarop geen invloed uitoefenen. Zou het UWV het verkeerde regiem toepassen, dan zal dat door de rechter aangepast worden.

Het UWV/rechter zal rekening houden met de visie van de huisarts (HA) en GGZ. De HA en GGZ gaan echter niet over de vraag of er recht is op Wajong. Dat is het UWV.

Een uitkering kan in principe met een terugwerkende kracht van 01 jaar toegekend worden. Tezij bijzondere omstandigheden (dan max. 05 jaar).

Ik adviseer u zsm contact op te nemen met een gespecialiseerd sociaal zekerheidsrecht advocaat. Hij/zij is lid van de SSZ. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor de snelle reactie.

Het UWV zelf heeft aangegeven dat wij kunnen kiezen via welk regiem de aanvraag beoordeeld zal worden, oftewel Wajong 2015 (huidige regiem) of het oude AAW-regiem. Dit kunnen we dan aangeven via de aanvraag.

De vraag is dus nog steeds: Onder welk regiem kunnen we het beste de beoordeling laten plaatsvinden? Wat zijn de voor- en nadelen van ieder?
Dit is namelijk nergens terug te vinden en het UWV geeft hier geen antwoord op.

Met die kennis op zak kunnen we dan op zoek gaan naar een gespecialiseerd sociaal zekerheidsrecht advocaat en de aanvraag in gang zetten.


Het AAW regiem is gunstiger. Dat u een keuze heeft, heeft u mss gehoord van het Klanten Contact Centrum. Die (Truus en Harry) zitten er echter wel vaker naast. Mijn antwoord is hert juiste.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag