Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemiddag,

Een vriend heeft ongevraagd (zonder toestemming) de reservesleutels van mijn fiets gepakt en heeft mijn fiets twee keer gebruikt terwijl ik 3 weken op vakantie was. Ik woon samen met twee huisgenoten die ook bevriend zijn met deze vriend en zij hebben hem toestemming gegeven, zonder het aan mij te vragen. Als hij het aan mij had gevraagd had hij hoogstwaarschijnlijk toestemming gekregen hiervoor.

Bij terugkomst van vakantie kom ik er nu echter achter dat mijn fiets gestolen is. Mijn vriend beweert dat hij de fiets en het kettingslot beide op slot heeft gezet, al weet hij niet honderd procent zeker of hij het kettingslot ook op slot heeft gezet. Het normale slot zat inderdaad op slot aangezien ik de sleutel heb, echter betwijfel ik of hij het kettingslot ook heeft gebruikt. Ik woon in een flat en er staan vele fietsen zonder kettingslot die gemakkelijker gepakt zouden kunnen worden.

Ik vraag mij nu af of ik hier een vergoeding voor kan krijgen? Evt. door bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering?
Ik heb zelf namelijk niets te zeggen gehad in dt proces, maar ik ben hier nu wel de dupe van.
Graag zie ik jullie reactie tegemoet.

Uw vriend heeft zonder uw toestemming gebruik gemaakt van een zaak die u in eigendom toebehoort. U hebt, neem ik aan, ook geen toestemming aan anderen gegeven om een gebruiksrecht namens u aan de vriend te verstrekken. In beginsel levert dit onrechtmatig handelen op. Er is daardoor ook schade geleden, immers de fiets is weg. Uw schade bestaat uit de waarde van de fiets. U zou de vriend daarvoor aansprakelijk kunnen stellen. Wellicht dat zijn eventuele WA-verzekering de schade dekt, maar dat zou uw vriend zelf moeten nagaan en zo nodig de claim ter behandeling naar de verzekeringsmaatschappij moeten sturen. Indien uw schade 500 euro of meer bedraagt kunt u mogelijk prodeo worden bijgestaan.

Beoordeel dit antwoord:

uw vriend zou dus de fiets onrechtmatig hebben gebruikt en de fiets niet op slot hebben gezet. Indien u deze vriend aansprakelijk stelt voor onrechtmatig gebruik zal zijn verzekering niet uitkeren omdat het gebruik niet rechtmatig was.

Heeft deze vriend de aansprakelijkheid wel erkend? en uw huisgenoten hebben die erkend dat ze aan uw spullen hebben gezeten zonder uw toestemming? hoe kan het dat uw eigendommen zo onbeveiligd waren?

ik vind het handelen van uw huisgenoten ook bijzonder.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag