Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste meneer/Mevrouw,
Ik heb een koopwoning (met Hypotheek) en wil een deel van mijn woonruimte beschikbaar stellen aan een vriend waarin hij training/workshops wilt gaan geven aan een groep cursisten tegen betaling.
Aan mij zal een klein vergoeding uitgekeerd worden tbv mijn onkosten bv nutsvoorzieningen, schoonmaak, beheer etc.

Echter ben ik benieuwd waar ik rekening mee moet houden en heb hierbij een aantal vragen:
- Kan ik juridisch ergens aansprakelijk voor gesteld worden? Mijn deelname betreft enkel tot het beschikbaar stellen van de trainingsruimte en eventueel faciliterende activiteiten.
- Als er ontevreden klanten zijn en financiƫle conflicten, wie is er dan aansprakelijk?
-Hoe zit het met mogelijke letselschade van de cursisten tijdens hun aanwezigheid in mijn woning? Wie is hiervoor aansprakelijk?
- Hoe zit het met aansprakelijkheid of strafvervolging ivm faillissement/fraude/schuldeisers etc.
- Waar moet ik rekening mee houden qua dekking bij mijn huidige Opstal en inboedelverzekering indien er schade ontstaat aan mijn woning of mijn persoonlijkeeigendom door de cursisten
- Is er toestemming van de gemeente, buren of hypotheekverstrekker nodig?

U stelt juridisch gezien zeer relevante vragen, die vooraf beantwoord/uitgezocht moeten worden, en wat onder meer laat zien dat u de afspraken goed schriftelijk moet vastleggen. U doet er goed aan een jurist in te schakelen om u hierbij te adviseren.

Beoordeel dit antwoord:

Ja u kunt aansprakelijk gesteld worden en bovendien mag een verzekeraar een verhoging van de premie doorvoeren voor risicoverhogende factoren. Vergeet niet dat het bestemmingsplan deze functie moet gunnen en dat uw bank/hypotheekhouder toestemming moet geven officieel.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie.
Het is niet helemaal duidelijk waarvoor ik precies aansprakelijk gesteld kan worden.
Als ik nou in Jip en Janneke taal vastlegd dat ik enkel deze ruimte beschikbaar stelt om hem te helpen in zijn opstartfase en daarmee afstand neemt van de bedrijfsvoering en daaruit voortvloeiende aansprakelijkheden(financieel, Letsel, ....etc) , zou dit afdoende moeten zijn om mezelf veilig te stellen?


Nee niemand kan en mag aansprakelijkheik volledig uitsluiten. Ook op grond van de wet ( dus niet alleen overeenkomst) kunt u aansprakelijk gesteld worden als verhuurder van een ruimte of als opstalhouder.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Monique, als ik het goed begrijp kan ik altijd aansprakelijk gesteld worden.
Ik was van plan om via een jurist afspraken vast te leggen in een cotnract om zodoende de aansprakelijkheden uit te sluiten. Dit heeft geen zin, begrijp ik het goed?!


Aansprakelijkstelling kan ontstaan vanuit de verschillende rechtsgebieden , maar afspraken tussen u en huurder kunnen niet gelden met de derde tenzij er een kettingbeding wordt vastgelegd. Niet alle aspecten kunnen worden gedekt, aansprakelijkstelling kan altijd volgen, regels en afspraken en derden- dingen kunnen worden vernietigd en uiteindelijk zal een rechter beslissen wie in en welke mate verantwoordelijk kan worden gesteld. Met name de gevolgen van opzet of roekeloos gedrag kan niet worden uitgesloten. Dus enerzijds ja het kan zin hebben situaties in voorwaarden bijvoorbeeld verboden en geboden en gevolgen op schrift te zetten, deze eventueel via de partner een de derde op te leggen , maar anderzijds het sluit nooit een aansprakelijkstelling of verantwoordelijkheid voor schade uit. ( in geding of via debat tussen verzekeraars)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag