Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Als ik geen zeggenschap over de kinderen heb, is een ouderschapsplan dan verplicht?

Van belang is de vraag of u de biologische ouder bent?

Als u dat bent heeft u ook zeggenschap over de kinderen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben de biologische vader. Ik heb alleen de kinderen erkent. Ik heb begrepen dat ik niet automatische zeggenschap heb - aangezien ik niet getrouwd ben geweest, óf geregistreerd partnerschap heb gehad.


nee, dat is juist,
maar u kunt wel ouderschap krijgen. Als u dat wilt.
Ik begrijp dat de relatie met de moeder van uw kinderen wordt beëindigd.
Is er een samenlevingsovereenkomst?

Beoordeel dit antwoord:

Als er geen samenlevingsovereenkomst is dan is de relatie niet wettelijk vastgelegd. Daarom bent u na het uit elkaar gaan niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Ik adviseer u echter wel om duidelijke afspraken te maken met de moeder.
Voor advies kunt desgewenst rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord. Er is geen samenlevingsovereenkomst. Mijn vraag is nu: is een ouderschapsplan verplicht zonder zeggenschap? Ik weet dat ik sowieso alimentatie dien te betalen (naar draagkracht), en dat doe ik met alle liefde.

Ik probeer nu een sociale huurwoning te regelen in de buurt van haar moeder, waarin ik de kinderen ook kan laten opgroeien.

Dit is nu mijn probleem: ik krijg woningen aangeboden, en wil ook graag een eigen woning betrekken, maar de moeder van mijn kinderen weigert een (concept) ouderschapsplan te tekenen. Dit omdat dit juridisch bindend zou zijn.

De moeder en ik zijn er nog lang niet uit qua zorgverdeling (dat vergt nu eenmaal tijd) maar ze dwarsboomt dus nu wel mijn mogelijkheid om alvast een woning te betrekken voor kleine gezinnen. Want een woningbouw corporatie vraagt nu eenmaal terecht om zo een dergelijk plan, zodat zij zeker weten dat ik niet in mijn eentje in een te grote woning zou gaan wonen.

Ik geef de moeder aan dat ik nu een - althans voor ons - een concept ouderschapsplan wil opstellen, zodat ik in ieder geval kan aantonen dat mijn kinderen ook in de woning komen te wonen (minimaal drie dagen in de week). Dat dit plan aan verandering onderhevig zou zijn, staat voor mij als een paal boven water.


Reactie van de vraagsteller

sorry voor de dubbele vraag - ik ben tijdens mijn werk op kantoor en probeer tegelijk juridisch inzicht te verkrijgen. Alvast ontzettend bedankt voor uw antwoorden!


Nee, een ouderschapsplan is niet verplicht. maar het lijkt me praktisch om dat wel te doen.
Indien een woningbouw corporatie een beetje begrip heeft voor uw situatie kan het mijns inziens geen probleem zijn om een woning te krijgen.

Indien de moeder geen medewerking verleent staat u - juridisch gezien - met lege handen, tenzij u alsnog gezag over de kinderen krijgt dan wel aanvraagt.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord, ik waardeer dit ten zeerste.

Ik kreeg afgelopen vrijdag een belletje van een mediator - ene jurist genaamd Ruth Achttienribbe - die contact met mij opnam m.b.t het ouderschapsplan.

Ik gaf aan dat ik op dit moment alleen juridisch vader ben, dat ik graag ook aan een ouderschapsplan wil werken, maar dat ik éérst zeggenschap zou willen hebben over de kinderen, voordat ik in onderhandeling ga over o.a de zorgtaken (ik zorg overigens op dit moment voor beide kinderen van donderdag avond tot en met zondagavond).

Haar respons was dat 'de zeggenschap eventueel deel zou uitmaken van het ouderschapsplan'.

Ik hield vervolgens voet bij stuk. Mevrouw Achttienribbe drong verder niet aan en gaf te kennen dat zij mijn voormalige partner zou informeren over mijn standpunt.

Mijn vraag aan u: is dit een normale benadering van een mediator? Had zij niet dienen te zeggen dat ze begrijpt dat ik eerst zeggenschap wil? Vanuit mijn perspectief is dat toch logisch, voordat ik mijn plichten juridisch vastleg?


Ja u heeft gelijk,
Echter ouderschap, dus gezag over minderjarige kinderen kan niet in het ouderschapsplan worden geregeld. Daarvoor dient een en ander - met toestemming van de moeder - te worden ingeschreven in een register bij de rechtbank.
Als de moeder de toestemming weigert, dan kan vervangende toestemming aan de rechtbank worden gevraagd.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag