Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemiddag,

ik heb een vast contract. Na 2 jaar ziek WIA-uitkering aangevraagd. Arbeidsongeschiktheids% ca 50%.

In eerste instantie wilde de werkgever mij ontslaan obv functioneren/verstoorde arbeidsrelatie. Dit is een paar dagen later gewijzigd. Werkgever ziet hier van af en biedt mij nu een contract aan voor 50% van het aantal uren. Hiermee krijg ik mijn functie waarvoor ik destijds aangenomen ben niet mee terug.

Zowel Arbo als UWV denken dat volledig herstel mogelijk zal zijn. Over een jaar vindt herkeuring bij UWV plaats mede omdat ik nog aan het revalideren ben.


Wat moet/kan ik doen of wat moet/kan ik juist beter niet doen?

Het systeem is zodanig dat werken tijdens een WIA-uitkering zogezegd loont. Er vindt dan overigens wel een korting plaats op uw uitkering, want uiteraard moet u uw inkomsten doorgeven aan het UWV. Ik adviseer u voordat u een beslissing neemt, u juridisch te laten voorlichten over de gevolgen van het aanvaarden van de door u beoogde baan (voor de uitkering).

Beoordeel dit antwoord:

De werkgever moet u passend werd aanbieden. Dat wil zeggen werk dat voor uw krachten en bekwaamheden geschikt is. Dit moet in principe zo veel mogelijk aansluiten bij uw oude werk.

Zoals Van Orsouw terecht opmerkt ontvangt u bij werken naast de WIA-uitkering meer geld dan wanneer u alleen een uitkering heeft. Het werk 'loont' dus.

Wanneer u weer volledig arbeidsgeschikt bent, m.a.w. uw eigen werk weer volledig kunt doen, dan heeft u in principe recht op tewerkstelling in uw oude functie.

Re-integratie/WIA/gedeeltelijk werken is een zeer interessante, maar ook zeer complexe materie. Ik adviseer u bij verdere vragen/problemen dan ook contact op te nemen met een gespecialiseerd advocaat, b.v. mij. Hij/zij is lid van een specialisatievereniging. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag