Vraag

Geachte juristen,

Het bestuur van onze vereniging heeft tijdens een vergadering waar 95% van de leden aanwezig was aangegeven per direct op te stappen. Enkele dagen daarna heeft het bestuur dit tevens schriftelijk bevestigt in een nieuwsbrief die het naar alle leden heeft gestuurd.

Op de vergadering is ook gestemd voor het aanhouden van een trainster of verder te gaan met een nieuwe trainster. Een-en-negentig procent van de aanwezige leden heeft toen gestemd voor het aanhouden van betreffende trainster.

Een paar weken geleden (dus nadat het bestuur is opgestapt) verstuurt het bestuur een nieuwe nieuwsbrief waarin ze de leden mededeelt dat ze betreffende trainster heeft ontslagen en een nieuwe trainster heeft aangenomen.

Gezien de uitslag van genoemde stemming is een groot aantal leden het hier niet mee eens. Omdat het bestuur bij de KvK nog steeds is ingeschreven als bestuur, begrijpen we dat het bestuur extern bevoegd is een externe trainster te ontslaan of aan te nemen. Maar in hoeverre kunnen de leden hier intern wat aandoen?

Wij willen aan de hand van de 10 % regel het demissionair bestuur dwingen een Alv. op te roepen. Is het vervolgens noodzakelijk tijdens die Alv. Het bestuur te ontslaan, of volstaat het enkel het aanstellen van een nieuw bestuur op de agenda te zetten aangezien het bestuur reeds zelf ontslag heeft genomen?

Deel deze vraag

2 Reacties

Beste,
Is er een reglement of een statuut binnen uw eigen club die dit soort besluitvorming of procesvormen behandelt? Er zullen vast ooit regels zijn bedacht binnen de organisatie die afhandelen met de besluitvorming van het bestuur en ALV.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Het bestuur heeft in de ava per direct ontslag genomen. Normaliter benoemd en ontslaat de ava de bestuurders en een eenzijdig ontslag kan niet zomaar. Indien de ava dat niet goedkeurt is er nog steeds een bestuur.

Kijk wel even in de statuten of er een bepaling is die anders bepaalt, dat een bestuurder zelf mag weglopen.

In casu lijkt het erop dat de ava geen bezwaar heeft gemaakt en het ontslag geldig is echter is het bestuur bij de kvk nog ingeschreven en dus inderdaad extern bevoegd.

Intern is het bestuur aansprakelijk voor dergelijk handelen. De ava kan nieuw bestuur benoemen en de zaken terug laten draaien door een nieuw bestuur.

Ik zou een nieuwe ava bijeenroepen, dat lijkt me mogelijk door de leden, het ontslag te bevestigen maar geen decharge te geven (ontslag van aansprakelijkheid) vanwege de wijze van handelen. dit punt zou ik op de agenda zetten en tevens benoeming van het nieuwe bestuur.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm