Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij hebben als amateurkoor een brief ontvangen van een Oostenrijkse advocaat waarin hij geld eist in naam vna zijn client voor het gebruik van een foto op onz website Deze foto stond bij een verhaal over het landelijke leven in de Achterhoek. Deze foto is inmiddels verwijders. De advocaat eist een vergoeding van 180 euro voor gebruik van de foto en betaling van de advocaat kosten, in totaal 344,24 euro.
Wij hebben nergens kunnen vinden dat er rechten aan het plaatsen van de foto verbonden waren en hebben volkomen te goeder trouw gehandeld.
Voor een koor dat alleen contributie van de leden als inkomstenbron heeft zijn 525 euro veel geld.
we hebben nog geen contact gehad met de advocaat van de eiser en ook geen formulieren aan hem opgestuurd. De KCZB waarvan wij lid zijn, heeft vakantie tot/met 16 augustus en voor die tijd moeten wij gereageerd hebben en een bepaald bedrag aanbetaald. Kunt u ons hiermee helpen?

Als de foto toebehoort aan andermans intellectuele eigendom , in dit geval auteursrechten en deze zonder toestemming is gebruikt , is er sprake van een inbreuk. Dan vervolgens zal er aandacht moeten worden besteed aan de vermaardheid van de maker of gerechtigde en hoeveel dagen de foto onrechtmatig op de website heeft gestaan. Zonder meer zou ik niet overgaan tot betaling maar de inbreuk weerspreken als dat kan . De advocaatkosten al helemaal niet. U hoeft ook niet direct op alles te reageren, u kunt gerust stellen dat u in verband met de zomerstop meer tijd nodig heeft om te antwoorden en dat de foto zekerheidshalve is verwijderd .

Beoordeel dit antwoord:

Ik zou reageren dat je nu geen inhoudelijke reactie kan geven. Indien de foto inderdaad het eigendom is van iemand anders mag je die niet zomaar gebruiken zonder toestemming. Inbreuk van auteursrecht noemen ze dat.

Echter er zijn mogelijkheden om een foto te gebruiken en de maker te citeren als auteursrechthebbende. Dit heeft citaatrecht en dat betekent niet meteen dat je inbreuk pleegt. Ik zou dus stellen dat je de foto gebruikt om een onderwerp of de foto kritisch te bespreken en dat je de auteur erbijzet. EUR 180 zou ik nu niet op ingaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag