Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


In het kader van artikel 139f van het wetboek van strafrecht of een vergelijkbaar artikel, is het verboden om een schermafbeelding te maken op Netflix waar iemand van een serie, een Netflix serie, duidelijk zichtbaar op is?
Graag z.s.m. een terugkoppeling. Bedankt.

Artikel 139f gaat over heimelijk cameratoezicht. Het is daarbij verboden om met een 'technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt (bijvoorbeeld geen bord of sticker dat aangeeft dat er cameratoezicht is) afbeeldingen te vervaardigen van personen die in een bepaalde ruimte aanwezig zijn bv een woning (dus een niet-publieke toegankelijke plaats).

Dit heeft niets te maken met een schermafbeelding die je kunt maken van een persoon in een Netflix-serie oid. Een aantal redenen waarom het niet kan volgens art. 139f:
- Het gaat hier NIET om een technisch hulpmiddel waarmee je een afbeelding kan vervaardigen van een persoon in een bepaalde fysieke ruimte, bijvoorbeeld een camera of telefoon waarmee je (live) filmt;
- De desbetreffende persoon in de serie is niet fysiek aanwezig in een niet-publieke ruimte (maar in een video op Netflix).

Van heimelijk cameratoezicht art. 139f sr. is bijvoorbeeld sprake als er ergens stiekem, dus zonder voorafgaande waarschuwing via een bedrukt bord etc, een camera afbeeldingen en of video's maakt van een persoon in die desbetreffende niet-publieke toegankelijke ruimte. Let wel op, dit moet opzettelijk en wederrechtelijk zijn! Gebeurt deze casus, maar is er geen sprake van wederrechtelijkheid (bijvoorbeeld wanneer hier wettelijke toestemming voor is), dan is er geen sprake van een schending van art. 139f sr.


Even behandeld als dat de schermafbeelding voor jezelf is en niet wordt verspreid, dan is er niets aan de hand volgens art. 139f sr.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag