Vraag

Geachte meneer/mevrouw,

wij huren een woning volgens de leegstandwet van een goede (inmiddels leugenachtige) collega.

Hij heeft ons in 2017 de toezegging gedaan dat wij minimaal 5 jaar hier mogen wonen. Dat moest dan wel met losse contracten van 2 jaar omdat het anders niet kon volgens de wet. Dus eerst 2 jaar een contract op mijn naam en dan na 2 jaar op naam van mijn vriendin enz. Het huis was van zijn ouders die in het verpleeghuis zaten en die in het afgelopen jaar overleden zijn.

U raadt het wellicht al...Afgelopen maart kregen wij, na amper 1.5 jaar wonen de melding dat we 1 september 2019 de woning moeten verlaten.

Vanwege het contract van 2 jaar en het het goede vertrouwen in hem (de mondelinge afspaak over 5 jaar wonen staat niet op papier en hij ontkent de afspraak) hebben we juridisch geen poot om op te staan (wijze dure les).

Maar nu komt in onze ogen het ergste:

Het huis heeft voor onze komst ruim 5 jaar leeggestaan. Het was een verpauperde bende. Laminaat met kieren in de woonkamer, kapot zijl als vloer op de bovenetage, kapotte deuren, vergeelde muren met afbladderend behang.

Omdat wij dachten dat we er 5 jaar konden woonden zijn we, met toestemming, begonnen met klussen. Nieuwe vloeren, plinten, muren en deuren schilderen etc.

Omdat we er nu al uit moeten zijn we nog niet helemaal klaar. Op de slaapkamer stond een inloopkast die we mochten slopen en daar hebben onze kledingkast neergezet, zonder plinten naast en achter de kast omdat die anders niet past. Die plinten zijn er dus niet maar die waren er ook niet toen er nog een inloopkast was. Verder mist er nog een stukje laminaat bij de drempel van de badkamer en bij de gangkast. Het materiaal hebben we nog dus dat kan gemaakt worden. Verder hebben we de vloer nog niet afgewerkt rond de kozijnen met latjes.

Nu wil de verhuurder dus dat we alles afwerken. Eerst laat hij dat huis compleet verpauperen (vlees van ruim 5 jaar oud lag nog in de vriezer).
Hij lokt ons met een gunsige prijs de woning in, laat ons klussen en nu dit. Dit voelt als een groot onrecht!

De woning is nu (zonder de afwerkpunten) in een veel betere staat als toen we er in kwamen.

In het begin ging alles heel vriendschappelijk. We hebben geen borgsom hoeven te betalen en er is geen opnamestaat opgemaakt.

Nu willen ze een voorinspectie en een eindinspectie. Op basis waarvan??!!! Ik vind dit te brutaal voor woorden. Wij worden gebruikt als goedkope klussers en de investering die we hebben gedaan wordt afgedaan als eigen risico, jammer dan.......

mijn vraag aan u is: Wat zijn onze rechten?

Ik hoop uw antwoord en excuses voor mijn wellicht breedsprakerige vraag.

Hartelijke groet en bij voorbaat dank!

Deel deze vraag

2 Reacties

1 Als dit huis u zonder vergunning leegstand wordt verhuurd is er een huurovereenkomst van onbepaalde tijd en niet van bepaalde tijd op de eerste naam. De wet zet valse geschriften om naar wettelijke; vraagt u naar de ( verplichte) vergunning. Ik heb veel ervaring met het huurrecht en kan u verder op weg helpen.

Ook als verhuurder wel gebruik maakt van vergunning is er voor de overgang naar de tweede een probleem dat kan leiden tot onbepaalde tijd.huurrechten.

Zonder lijst van de staat van het huis ook rondom en alles binnen, moet verhuurder bewijzen dat het door uw toedoen is verminderd door schade, minus gebruikssporen en normale slijtage , objectieve verbeteringen- ook die zonder toestemming- moet hij vergoeden want hij is dan verrijkt.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Hartelijk dank voor uw bericht!

Dit verschaft wel wat helderheid.

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm