Stel vraag

Particulier


De reclassering wil een voorwaardelijk sepot opleggen,maar moet dit nog overleggen met collega,s.

-Wat houd een voorwaardelijk sepot in?

-Wat is het verschil tussen een voorwaardelijk sepot en een voorwaardelijke straf?

-Met welke van de twee ben je beter af?

-De reclassering zegt,een boete word lastig vanwege jou finaciele problemen en een taakstraf word lastig omdat je volledig ben afgekeurd zowel geestelijk als lichamelijk.

-Ik heb zelf hulp en begeleiding gezocht naar dit gebeuren,en ben inmiddels 9 maanden stabiel en het gaat goed met mij.

Word hier rekening mee gehouden?

Beste,
Een voorwaardelijke sepot is een beslissing van het Openbaar Ministerie om u niet meteen te vervolgen, maar op voorwaarden (dat u een bepaald misdrijf/overtreding niet meer pleegt) uw zaak te seponeren (niet door te zetten voor de rechter). Of u zich aan deze voorwaarden houdt, wordt doorgaans gecontroleerd door de reclassering. Het verschil met een voorwaardelijke straf is dat uw zaak hierbij wel voor de rechter komt (u bent dan dus wel vervolgd door het OM), maar de rechter geeft u geen uit te zitten straf, op de door de rechter te stellen voorwaarden. Gaat u daarbij wel weer de mist in, dan heeft u kans dat deze straf wordt omgezet in een onvoorwaardelijke straf.

U bent beter af met een voorwaardelijk sepot, omdat u dan niet voor de rechter hoeft te komen en de kans hebt om wel te worden veroordeelt.

Uiteraard houdt het OM (en natuurlijk ook de rechtbank) rekening met de context en uw gedragingen van de afgelopen tijd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor u antwoord.De mevrouw van de reclassering wil voor een voorwaardelijk sepot gaan,nu moet ze haar collega,s hiervan zien te overtuigen,verwacht u dat dit zal gaan lukken?

Kun je bij een voorwaardelijk sepot ook een straf of boete opgelegd krijgen?
Dan is het niet meer voorwaardelijk toch?

Het gaat een OM zitting worden in mijn zaak,vanwege boze mails die ik verzonden had vorig jaar.

Krijg je een strafblad met een voorwaardelijk sepot?

Ik begrijp deze zin niet (maar de rechter geeft u geen uit te zitten straf,op de door de rechter te stellen voorwaarden?)

Word er bij een voorwaardelijk sepot altijd voorwaarden opgelegd?

De mevrouw van de reclassering heeft gezegd,dat ze niet denkt aan een meldplicht of training,omdat ik dit geestelijk niet aan kan.

En bovendien heb ik al begeleiding en heb ik een psycholoog,ik heb direct hulp gezocht naar de boze mails.

Deze mevrouw moet nu tegenover haar 8 collega,s duidelijk maken dat een voorwaardelijk sepot het best is,dat zal toch lastig worden?


U beschrijft dat u zelf hulp heeft gezocht en al 9 maanden stabiel bent. Dit zijn wel gronden dat uw gedrag veranderd is en zelf ook uw gedrag wilde veranderen. Dat is altijd positief. De mevrouw van de reclassering zal dit waarschijnlijk ook zijn opgemerkt. Aangezien ik niet de zaak/casus weet in wat er gebeurd is en wat de andere kant van het verhaal is, kan ik niet met zekerheid vermelden of dit voorwaardelijke sepot zal gebeuren. Dat is aan de reclassering/OM. Maar dat u uw eigen gedrag heeft veranderd in positieve zin, zal u zeker goede kans maken, schat ik.

Voorwaardelijk wil zeggen dat iets onder voorbehoud is. Dus uw zaak wordt niet vervolgd als u aan bepaalde voorwaarden zal voldoen. De OM kan een voorwaardelijk sepot alleen uitvoeren als ze wel genoeg bewijs tegen u had. Een geldboete is een vorm van een straf die door de rechter kan worden opgelegd (art. 9 sr.) of bijvoorbeeld door de politie bij een verkeersovertreding. Bij een voorwaardelijk sepot kan dus niet echt een boete worden opgelegd, maar wel bijvoorbeeld een schadevergoeding aan een ander persoon, bijvoorbeeld bij een geweldsdelict. In ruil voor de schadevergoeding wordt uw zaak dan voorwaardelijk geseponeerd (zo kun je dat zien).

Uw zaak zal inderdaad een speciale zitting zijn, daar komt geen rechter aan te pas.

Of het op uw strafblad komt kunt u hier het een en ander over lezen:
https://www.justid.nl/organisatie/JDS/registratie.aspx

'Of het op uw strafblad komt is lastig te zeggen. Zodra u wordt verdacht van een misdrijf en de zaak in behandeling is genomen door het Openbaar Ministerie (OM) krijgt u een aantekening op uw strafblad. Als de zaak eenmaal is afgehandeld, wordt de beslissing van het OM bij die aantekening op het strafblad vermeld'. Ook een sepot of schikking (transactie) met het OM of een vrijspraak door de rechter wordt op het strafblad vermeld. Dus ook al bent u nooit vervolgd of al bent u vrijgesproken, op uw justitiƫle documentatie staat dat u verdachte bent geweest van dat misdrijf. Er zijn maar twee uitzonderingen: als de zaak is geseponeerd omdat u ten onrechte als verdachte bent aangemerkt (sepotcode 01) en bij de beslissing tot niet vervolgen na vaststelling door het OM van een rechtmatige geweldsaanwending van een opsporingsambtenaar (sepot 09)'.

Wellicht is dit stukje relevant voor u, maar dit gaat over een misdrijf en dus niet een overtreding!

(maar de rechter geeft u geen uit te zitten straf,op de door de rechter te stellen voorwaarden?): deze zin bedoel ik mee dat een voorwaardelijke straf, bijvoorbeeld een voorwaardelijke vrijheidsstraf, betekent dat de rechter u een straf geeft omdat hij het bewezen acht dat ...... is gedaan. Echter, op voorwaarden die hij stelt (dat u het niet nog een keer mag doen, schadevergoeding betalen etc.) hoeft u die straf die hij gegeven heeft niet uit te zitten in een gevangenis.

Een voorwaardelijk sepot heeft altijd voorwaarden waaraan u moet voldoen. Zo niet dan is het een onvoorwaardelijk sepot, dus dat het OM uw zaak definitief niet gaat vervolgen.

Dat kan in principe lastig worden, alleen zoals ik eerder heb geschreven, heeft u wel aan zichzelf gewerkt in positieve zin. Ik hoop voor u dat die andere collega's net zoals die andere mevrouw dat ook inzien. Alles is mogelijk.

Als u nog meer vragen heeft, en ik weet er ene antwoord op, stel ze gerust.
Ik hoop u een beetje verder geholpen te hebben.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt.Mijn advocaat heeft nu vakantie,maar krijgt mijn advocaat het advies rapport ook van de reclassering?

De reclassering zal mij donderdag bellen en het advies bespreken telefonisch.
De mevrouw van de reclassering heeft geen woord gezegd over welke voorwaarden zij wil adviseren aan een voorwaardelijk sepot.

Bestaat het ook wel dat er verder geen voorwaarden worden opgelegd,behalve een proeftijd dat je geen strafbare feiten mag plegen?

Er valt ook niet veel op te leggen zul je denken?Want dagbesteding ga ik al zoeken,daar zijn we al mee bezig,er is al voldoende hulp en begeleiding.Ik heb er zelf alles aangedaan om het goed te kunnen maken,en mijn leven te verbeteren.

Het gaat ook om een licht misdrijf,het versturen van boze mails.
De officier had zelfs al twijfels of ze wel of niet mij zou laten komen voor een OM zitting.
Mijn advocaat zegt dat die twijfel zeker weten positief is.
Mijn advocaat zegt het is een licht misdrijf en jij maakt het groter dan het is.


Reactie van de vraagsteller

Ik heb trouwens direct naar het versturen van de boze mails ook twee excuus mails gestuurd en ik heb mediation aangeboden tot 3x zelfs,maar dit wil de tegenpartij niet.


Beste,
Ik wist de overtreding niet, daardoor kan ik niets zeggen. Uw advocaat is de eerste bron voor u, ik kan alleen helpen met juridische vragen naar de wet en niet met uw specifieke casus omdat ik daarbij niet ben betrokken. Als uw advocaat zegt dat het een licht misdrijf is, dan is dat zo. Ik zal dat niet groter maken dan het is natuurlijk. Maar nogmaals, ik wist niet wat u had gedaan, dus daardoor kan mijn antwoord wat algemener of zwaarder overkomen. Excuses.


Een proeftijd is een mogelijkheid inderdaad.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn advocaat bedoeld dat ik het groter maak dan dat het is.Ik heb het misschien een beetje onduidelijk getypt.Hij bedoeld niet u daarmee hoor maar mij.

Ik zal het donderdag wel horen of mijn advocaat het advies rapport krijgt van de reclassering.


Uw advocaat is uw vertegenwoordiger in de zaak. Ik verwacht daarom dat hij ook het rapport zal ontvangen!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het advies rapport is gisteren binnen gekomen,en het hele team is het eens dat een voorwaardelijk sepot het allerbest is,zonder voorwaarden.Behalve een proeftijd waarin ik geen boze mails meer mag versturen.

Betekent dit dat de reclassering adviseert dat er ook geen schadevergoeding moet worden betaald door mij?Want een schadevergoeding betalen dat valt toch onder een voorwaarde?

De reclassering vind het ontzettend erg knap dat ik ondanks mijn verstandelijke beperking en na alles wat ik heb meegemaakt mijn verantwoording neem,hulp heb gezocht.Nu is het nog aan de officier of zij het hier mee eens word.


Reactie van de vraagsteller

Jammer dat er niemand nog reageert.

Als de tegenpartij om een schadevergoeding vraagt,betekent dit dat ze deze dan ook krijgen?
Het betreft boze mails,dus ze hebben geen lichamelijk leed.

Moeten ze dan ook kunnen bewijzen dat er schade is opgelopen en zo ja hoe en wat?

Als ik het niet eens word met de officier tijdens de OM zitting en de zaak komt voor de rechtbank,moet ik dan opnieuw voor een rapport naar de reclassering?

Een beter advies had ik niet kunnen krijgen,ik ben hier heel erg blij mee.
De mensen van de reclassering hebben het best met mij voor.

De officier kiest die partij voor de tegenpartij? Mijn advocaat gaf me een hele goede tip,je moet deze mensen zien als je vriend,dat heeft me enorm goed geholpen,daardoor ging het gesprek eigenlijk vanzelf.

Wil iemand me helpen met de antwoorden?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag