Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag,

Ik ga een woning kopen waarbij de buurman op de bovenverdieping een rookkanaal gebruikt die door ons pand gaat, ook de daadwerkelijke schoorsteen staat op ons dak. Wij hebben geen direct belang bij dit rookkanaal en schoorsteen. Uit bouwkundig rapport is wel gebleken dat vooral de schoorsteen een zwakke plek is en vermoedelijk nu al en in de toekomst voor lekkages etc. gaat zorgen. Het gebruik van het rookkanaal en schoorsteen is mondeling afgesproken met de huidige eigenaar. Uiteraard willen wij deze situatie zo houden, en hebben daarom voorgesteld om deze situatie notarieel vast te leggen d.m.v een erfdienstbaarheid (ook voor de toekomst). Overigens vraag ik mij af of deze erfdienstbaarheid al niet ontstaan is door verjaring. Een erfdienstbaarheid inhoudende het recht ten behoeven van de buurvrouw en ten laste van mijn perceel van het hebben, houden, onderhouden en gebruiken van een schoorsteen/rookkanaal welke uitsluiten gebruikt wordt door de buren.
De buurvrouw is het niet eens met het onderhoud, wat wij eigenlijk heel reƫel vinden. Kunnen wij dit op een andere juridische manier ondervangen zodat bij eventuele koop of verkoop van ons of de buren alles gewoon netjes geregeld blijft.

Alvast bedankt.

Kan een verjaarde zaak zijn zodat eigendom is ontstaan, maar doorgaans is een schoorsteen en rookkanaal mandelig . De vraag is of het er toe doet dat u nu geen belang meer hebt bij de schoorsteen , zodat u geen bijdrage hoeft te leveren 50/50. Ik meen van niet , omdat in de toekomst het nut weer wenselijk kan zijn en intreden. Er zal dus sprake zijn van een gemeenschappelijk eigendom.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag