Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Ik ben een niet-EU burger die een rekening bij een Nederlandse bank geopend heeft in de tijd dat ik in Nederland woonde. Inmiddels ben ik weer verhuisd naar mijn geboorteland. Recentelijk heb ik van mijn bank een brief ontvangen waarin staat dat zij mijn rekening op gaan zeggen omdat ik in het buitenland woon, tenzij ik aan kan tonen dat ik een band heb met Nederland. Die band is gedefiniƫrd door de bank als 1) het hebben van de Nederlandse nationaliteit, 2) werken in Nederland, 3) studeren in Nederland, 4) wonen in Nederland, en 5) een huis in Nederland hebben. Aan geen van deze voorwaarden voldoe ik, maar aangezien ik getrouwd ben met een Nederlander heb ik wel degelijk een band met Nederland. De rekening gebruik ik om het in Nederland verdiende geld te investeren.

De bank heeft mij de afgelopen jaren herhaaldelijk om gegevens gevraagd, zoals mijn buitenlandse belastingnummer etc en die gegevens heb ik altijd overlegd. In de huidige brief geeft de bank aan dat de redenering om rekeningen van mensen die in het buitenland wonen te sluiten is dat deze een hogere risico op fraude met zich meebrengen en dat het veel werk is voor de bank om dit te controleren.

Mijn vraag is of de bank, geheel eenzijdig en zonder verdenking van fraude, zomaar mijn rekening op kan zeggen en wat ik daar eventueel aan kan doen.

Dat ligt aan de voorwaarden,maar zoals ik het begrijp woont u niet in de EU. De bank hoeft u dan geen rekening blijven te verschaffen als er geen band is zoals zij stellen. Uw echtgenoot mag dat wel.

Beoordeel dit antwoord:

In het kader van steeds strenger wordende wet- en regelgeving op het gebied van witwassen, fraude en terrorisme, stellen bank steeds verdergaande voorwaarden aan het afnemen van hun diensten. Dit is een gevolg van de opgelegde wetgeving.

Heeft u wel eens gekeken naar de steeds populairder wordende fintechs? Dit zou wellicht een alternatief voor een traditionele bank voor u kunnen zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag