Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste,

Mijn vriend is 4 weken geleden vader geworden van een zoon. Hij heeft geen relatie met de moeder van het kind. Zij woont in Nederland en hij voor zijn werk voor de duur van 3 jaar op curaçao. Tot een week geleden ging alles goed. Hij heeft het kindje erkend bij de gemeente, het kind heeft zijn achternaam en ze hebben de zorg de eerste weken volledig samen opgepakt. Hij is 3.5 week in Nederland geweest om bij de bevalling te zijn en voor het kind te zorgen. Het contact tussen moeder en vader was goed. Echter is er inmiddels onrust ontstaan. Moeder heeft aangegeven dat ze alimentatie via de rechter wil gaan regelen en al het contact met de vader geblokkeerd. Hij mag ook zijn kind niet meer zien. Niet via foto's, filmpjes, whatsapp, facetime etc. het contact is volledig verbroken. Ze neemt enkel contact op op het moment dat het haar uitkomt. Zo heeft ze zijn loonstroken opgevraagd. Omdat vader de verstandhouding goed wil houden heeft hij zijn loonstroken toegestuurd. Ik maak mij zorgen om de situatie en wil graag weten wat de rechten van vader op dit moment zijn. Omdat hij op curaçao woont heb ik afgesproken dat ik dit voor hem uit zoek. Kunt u mij hierin adviseren?

Bedankt.

Vriendelijke groet,

A.

Ik begrijp dat alleen de moeder het ouderlijk gezag over de zoon heeft.
De vader heeft recht op een omgangsregeling en er is een informatieplicht van de moeder omtrent alle zaken die de zoon betreffen.
De moeder heeft recht op kinderalimentatie.
Ik adviseer de vader om samen met de moeder te bespreken hoe hoog dat zal zijn. Als zij er niet samen uitkomen dat kan ik een berekening maken. Ik maak gebruik van het zelfde programma als de rechtbanken. Wellicht kan een dergelijke berekening ook onderwerp van gesprek zijn..
Ook de moeder moet informatie verstrekken over haar inkomen en haar persoonlijke situatie.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het voorgaande: uw vriend zal bij de rechtbank ook een verzoek kunnen doen inhoudende dat hij eveneens met het gezag over het kind wordt belast. Dat kan hij doen als zij hier niet vrijwillig aan mee wil werken. Als er geprocedeerd moet worden, zal dat in Nederland zijn. Dit omdat de moeder van het kind met het kind in Nederland woont. In een gerechtelijke procedure kan dan ook de omgang worden meegenomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag