Stel vraag

Particulier


Mijn zoon is met een krantenwijk begonnen en nu heb ik een vraag over de aansprakelijkheid. In de “OVEREENKOMST VAN OPDRACHT BEZORGING VAN KRANTEN” staat het volgende:

Wettelijke aansprakelijkheid
De bezorg(st)er is zelf aansprakelijk voor de kosten ten gevolge van schade aan eigendommen van anderen.

Vraag 1
Mag het verspreidingsbureau dit wettelijk zo stellen?

Ik heb mijn verzekeraar gebeld en gevraagd of mijn zoon tijdens het bezorgen van de kranten verzekerd is door de WA verzekering. De verzekeraar geeft aan dat het verspreidingsbureau verantwoordelijk is bij schade tijdens het bezorgen van de kranten en schade niet gedekt is door de WA verzekering.

Vraag 2
Klopt het wat de verzekeraar zegt? Het gaat hier om een “OVEREENKOMST VAN OPDRACHT BEZORGING VAN KRANTEN” en niet om een werknemer in loondienst.

Ja dat klopt , een opdrachtgever is of kan aansprakelijk worden gesteld voor schade die door een fout van de opdrachtnemer binnen het kader van een opdracht wordt berokkent aan de derde. Maar zodra de laatste een fout maakt zul je zien da verzekeraars toch proberen het balletje bij de ander neer te leggen.

Vraag 1) ja dat kan maar behoeft in een werkelijke situatie toch aanpassing of buitenwerking stellmg.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank je wel voor de snelle reactie. Als ik het goed begrijp blijft het verspreidingsbureau aansprakelijk voor de schade die mijn zoon maakt tijdens het bezorgen van de kranten, ook al staat in de “OVEREENKOMST VAN OPDRACHT BEZORGING VAN KRANTEN” dat het verspreidingsbureau niet aansprakelijk is?

Ik ga dit wel met het verspreidingsbureau bespreken, maar ik ben bang dat ze de overeenkomst niet aan gaan passen.


Er is dus geen sprake van loondienst maar uw zoon is werkzaam als ZZP'er voor een krantenwijk?

De opdractgever bevindt zich in een risicozone. Eerst is uw zoon minderjarig? Mag hij handelen als een ondernemer?

Heeft u dit goedgekeurd? Ik zou de opdrachtgever een bericht sturen dat uw kind geen toestemming heeft voor werkzaamheden buiten loondienst. U kan de opdrachtgever op voorhand aansprakelijk stellen voor zijn gedrag.

Wat betaalt de opdrachtgever? is dit een minimumloon? is er verder een salaris of stuurt hij facturen dan?

Een zelfstandige dient aan de regels te voldoen voor een zelfstandige onderneming. indien die zelfstandigheid nergens uit blijkt is het wellicht toch een arbeidsovereenkomst. Mag hij zelf bepalen of hij bezorgd of een ander mag inschakelen?

Het klinkt als een verkapte arbeidsovereenkomst. Betaalt hij belasting dan? Is het feitelijk een ZZP verhouding of niet?

Hoe kan hij zonder een kvk zakelijk handelen? Hoe verantwoord de krantenman de uitgaven? Heeft hij zn identiteitskaart en bewijs?

Klinkt vreemd....

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank je wel voor je reactie.

Destijds heb ik aangegeven dat mijn zoon niet aansprakelijk is voor de schade die hij tijdens het bezorgen van de krant veroorzaakt. En als deze voorwaarde niet wordt geschrapt de krant niet mag bezorgen.
De betreffende alinea is toen zonder tegenspraak uit de overeenkomst geschrapt. Het lijkt erop dat de verspreiders weten dat ze fout zitten, maar het gewoon proberen. Nu werkt mijn zoon voor een andere verspreider en liep ik weer tegen hetzelfde verhaal aan. Ook nu is de alinea over aansprakelijkheid geschrapt.

Mijn zoon is geen zzp-er. De werkzaamheden worden beschouwd als overig werk en wordt door de verspreider opgegeven aan de belastingdienst. De belastingdienst ziet het bezorgen van post, kranten en reclamefolders inderdaad als overig werk.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/welke-bijverdiensten-moet-ik-aangeven



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag