Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn zusje heeft 3 jaar in een kapsalon gewerkt. Soms stond zij alleen in de salon. Tijdens haar werk is ze stelselmatig bedreigd door mannen, waaronder een TBS’ er op proefverlof. Ze heeft haar problemen, volgens protocol aangekaart bij haar werkgever. Hij heeft er niets meegedaan en mijn zusje aan haar lot overgelaten. Ze heeft zelfs een aantal malen de politie moeten bellen, toen ze alleen in de kapsalon stond en bedreigd werd. Afgelopen zomer heeft mijn zusje zelf ontslag genomen, uit angst en omdat haar werkgever haar niet beschermde. Nu weigert werkgever haar laatste salaris uit te betalen. Alle voormalig collega’s van mijn zusje hebben het salaris al binnen. Ze heeft werkgever gebeld en gesprek opgenomen. Zijn toon van spreken is niet echt netjes. Hij zegt dat er in de kappers CAO staat dat de laatste salaris uitbetaling altijd langer duurt, maar binnen een maand uitbetaald moet zijn. Volgens mij zegt hij dit om mijn zusje te treiteren, terwijl zij nu de huur niet kan betalen. Wat moet ze doen. Graag spoedig een reactie.

Indien het laatste salaris al verschuldigd is, is de ex-werkgever uiteraard verplicht om dat te voldoen. Desnoods kan dat in kort geding worden afgedwongen. De ex-werkgever moet om te beginnen worden gesommeerd om alsnog op zeer korte termijn te betalen. Wellicht kan ik uw zus bijstaan op pro deo basis. Zij mag gerust telefonisch contact opnemen om de zaak te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Op grond van de wet moet het salaris binnen 03 dagen na afloop van de maand betaald zijn. Het is niet van belang of dat de laatste maand is. Met betrekking tot de eindafrekening (niet-genten vakantiedagen en vakantietoeslag) kan men van mening verschillen.

Uw zus moet de werkgever sommeren (per brief of e-mail) het achterstallige loon binnen 24 uur te betalen. zij kan aanspraak maken op de wettelijke verhoging (max. 50%) en de wettelijke rente van artikel 6:119 BW.

Betaalt de werkgever niet, dan kan zij het beste naar een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat gaan, b.v. mij. Hij/zij is lid van een specialisatievereniging. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag