Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


In de statuten van de VVE (van kavels grond waarop al dan niet woningen zijn gebouwd) staat: ‘Voor elke kavel kan één stem worden uitgebracht. Eén stem kan door een schriftelijk gevolmachtigde worden uitgebracht.’
Wat betekent de 2e zin in de praktijk?

Dat de ene stem door de eigenaar of door een schriftelijk gemachtigde kan worden uitgebracht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Houdt dit in dat er een limiet zit aan het aantal stemmen dat iemand als gevolmachtigde mag uitbrengen voor anderen? Bijv. een lid mag één stem per kavel voor hemzelf uitbrengen en één stem voor een lid dat hem de volmacht geeft? Of mag hij een ‘oneindig’ volmachten ‘verzilveren’?


Het betekent wellicht dat stemmen per schr. volmacht beperkt is. Een volmacht kan alleen voor 1 stem zijn en niet voor 30 bijvoorbeeld, zo kan er niet geronseld worden onder leden die niet stemmen omdat ze niet naar de vergadering komen.

Een schriftelijk gevolmachtigde kan dus maar gevolmachtigd worden voor 1 stem en niet meer.

Het is wat onduidelijk geformuleerd. Staat er Eén of Een?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank! Er staat heel duidelijk Eén: ‘Eén stem kan door een schriftelijk gevolmachtigde worden uitgebracht.’ Als ik u goed begrijp, kan iemand die zelf 1 kavel heeft, in dit geval ‘dus’ maximaal 2 stemmen uitbrengen: 1 voor zijn eigen kavel en 1 voor 1 kavel waarvoor hij een volmacht van een ander lid heeft?


Dat zou mijn conclusie wel zijn. Echter indien er toch meer stemmen worden uitgebracht namens anderen per schriftelijke volmacht, zou indien het in jouw voordeel is het wellicht gewoon proberen. Het staat weliswaar in de statuten en de besluirvorming zou strikt genomen weliswaar niet juist zijn maar het is de vraag of iemand hiertegen bezwaar heeft.. Als alle andere stemgerechtigden wel aanwezig zijn kan er lijkt me van de regel worden afgeweken indien niemand bezwaar heeft.

Ik weet niet of het hier om een hele grote groep gaat (zeg honderden stemmen), dan kan het problematisch worden, maar indien het een kleine groep is, is het wat anders.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord. Op de meeste vergaderingen komt slechts een handjevol (10 - 15 %) stemgerechtigden, het gros heeft er geen zin meer in ('het is vechten tegen de bierkaai'). 1 lid heeft, naar ik hoor, altijd een hele stapel volmachten en bepaalt daarmee in principe vooraf al de uitslag. Er is heel veel dat niet klopt aan de ALV, dus er is nog heel veel werk te doen...



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag