Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag,

Op 25 juli 2019 heb ik mijn woning verkocht, 2 weken later kreeg ik een bericht van de koper dat het stukwerk van de trapopgang naar beneden was gekomen t.g.v. een lekkage. Ik heb mijn woonverzekering ingeschakeld en die hebben een expertise laten uitvoeren daaruit is naar voren gekomen dat de sifon van de douchebak niet goed meer aansloot. De expertise bureau heeft in samenspraak met de koper de schade vastgesteld, waaronder ook de trapbekleding 250 op basis van dagwaarde. Mijn verzekering heeft het totale vastgestelde schadebedrag reeds uitbetaald.

Nu kreeg ik gisteren 13 juni 2019 een mail van de rechtsbijstand van de koper met de eis om binnen 14 dgn 632,37 over te maken, de koper wil de complete trapbekleding op mij verhalen,
742,37 - 250 (verzekering) = 492.37
En ze hebben afgelopen week een rioolverstopping gehad kosten 140 euro en ook deze kosten willen ze van mij terug hebben.
Totale claim 632,37.

Vraag: 1.mag de koper deze kosten eisen? v.w.b. de trapbekleding daar hebben ze in overleg met het expertise bureau 250 voor gekregen op basis van de dagwaarde, de trapbekleding ligt er minimaal al 11 jaar in.
2. Mag de koper de kosten van de rioolverstopping van mij eisen, hij woont er al vanaf 25 juli 2019 en nu komen ze ineens met deze rioolverstopping, terwijl ik er nooit last van heb gehad.
3. Kunt u me helpen met een verweerbrief of tenminste aangeven wat ik erin moet zetten?
4. Kan de koper een incasso bureau op mij afsturen en zo ja wat moet ik dan doen?
5. Had de koper ook geen inspectie plicht bij het kopen van de woning?

Ik hoop dat er iemand is die mij kan en wil helpen, bij voorbaat dank.

1) nee de trapbekleding althans de schade is al afgestemd in een vaststellingsovereenkomst en was na 11 jaar vrijwel afgeschreven
2)Nee is een andere eis dus ander of nieuw bewijs. Geen causaal verband .

Bovendien heeft een koper een onderzoeksplicht en kan hij niet klagen over zaken die hij door het onderzoek had moeten kunnen opmerken . Van een koper hoeft niet verwacht te worden dat hij tijdens het onderzoek moet gaan breken en hak-werk: dan betreden we de kwestie van de verborgen gebreken regel en de conformiteit eis. Zonder een gedegen onderzoek is er niet snel sprake van een achteraf geconstateerd verborgen gebrek want de eis is dat deze zodanig ernstig moet zijn dat de koper niet meer normaal van het huis gebruik kan maken, het is niet bewoonbaar.

Bovendien mag een koper van een ouder huistype niet verwachten dat er achteraf helemaal geen problemen opkomen , kleine zaken zoals hierboven vallen niet onder de verborgen gebreken regel. Is er een ouderdomsclausule , dan wordt uw verweer nog sterker.

Ik kan u wel op weg helpen hoor, met het schrijven van een verweer of overnemen van de hele zaak.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique hartstikke bedankt voor je uitleg, ik ga met jouw antwoorden een verweer schrijven mag ik bij je terug komen zodra dat nodig is? Wat vraag je voor een verweerbrief en of het behandelen van een zaak als deze?

groetjes
Richard Schoggers


Ik mag helaas geen prijzen vermelden of reclame maken, neemt u vrijblijvend contact op voor meer informatie of kijkt u op de website.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique hartstikke bedankt voor je uitleg, ik ga met jouw antwoorden een verweer schrijven mag ik bij je terug komen zodra dat nodig is? Wat vraag je voor een verweerbrief en of het behandelen van een zaak als deze?

groetjes
Richard Schoggers


Reactie van de vraagsteller

Beste Monique

Ik heb zojuist nog eens naar jouw antwoorden gekeken maar iets is mij niet helemaal duidelijk, wat bedoel je met , Van een koper hoeft niet verwacht te worden dat hij tijdens het onderzoek moet gaan breken en hak-werk: dan betreden we de kwestie van de verborgen gebreken regel en de conformiteit eis.

Ben bezig met een verweerbrief vandaar.

alvast bedankt

groetjes
Richard Schoggers


Als koper door het laten uitvoeren van een inspectie en/of eenvoudig onderzoek naar de (technische ) staat van het huis, het gebrek had moeten kunnen kennen, kan hij hier later niet op terug komen . Dit onderzoek gaat echter niet zover dat van een koper wordt verwacht te gaan breken aan muren , wanden , vloeren enz. Aan de andere kant: wist verkoper van het gebrek en heeft hij het verzwegen , dan is er wel vorm van aansprakelijkheid.

Heeft koper gewoonweg nagelaten voorafgaande de koop onderzoek uit laten voeren, dan neemt hij op de koop toe de gebreken die u niet bewijsbaar heeft verzwegen . Verborgen gebreken zijn ernstige gebreken die zich hier niet voordoen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag