Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Twee vragen over de uitbouw van de buren

Betreft rijtjeshuizen bouwjaar 1972

Waar loopt de erfgrens?
Welke stappen kunnen wij ondernemen ?.

De buren hebben een uitbouw aan de tuinkant over een lengte van 240cm uitgebouwd.

Wij hebben hun de mogelijkheid gegeven om werkzaamheden vanaf ons erf te kunnen uitvoeren, graafwerk, metselen e.d

Naast het feit dat ze onze tuin na de verbouwing niet hebben teruggebracht in oorspronkelijke staat zien we nu op gemaakte foto's dat hun fundering op ons perceel ligt.

Hun buitenmuur hebben ze op hun eigen perceel geplaatst, echter de fundering van deze uitbouw ligt volgens ons over de erfgrens heen (7-10 cm). Dit is zonder overleg en zonder onze toestemming gedaan.

Klopt het dat de erfgrens van een rijtjeshuis, gezien vanaf het huis, in het verlengde van het midden van de gezamenlijke tussenmuur ligt, richting de tuin ?

Welke stappen kunnen wij ondernemen ?

Het is op zich juist dat de erfgrens van een rijtjeswoning in het verlengde van het midden van de tussenmuur ligt. De exacte ligging van de erfgrens kunt u bij het Kadaster opvragen. Het is de buren niet toegestaan om zonder uw toestemming op uw perceel te bouwen (overbouw). Hierdoor maken zijn inbreuk op uw eigendomsrecht, zodat u kunt verlangen dat de overbouw, in casu het fundament (gedeeltelijk) wordt afgebroken. U kunt in ieder geval van de buren eisen dat ze uw tuin in de oorspronkelijk staat herstellen. Als zij dit na sommatie hiertoe nalaten, dan kunt u dit zelf laten doen en de kosten op de buren verhalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag