Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Achter mijn huis (koophuis) loopt een brandgang. Deze brandgang biedt achtertoegang aan plusminus 50 huizen (mix huur en koop).
Nu zijn er in de brandgang op 2 plaatsen verzakkingen. In één geval heeft dat nu geleid tot een gat (3 tegels weg) en het andere geval is een kwestie van tijd. (onderliggend zand spoelt weg door kapotte riolerings/afwateringsbuizen).
De gemeente stelt dat de brandgang de verantwoordelijkheid van de bewoners is en dat zij de herstelwerkzaamheden derhalve niet mag en kan uitvoeren.
Dit vind ik bijzonder vreemd, aangezien er bij mijn weten geen (wettelijke) verplichting bestaat om het onderhoud en aansprakelijkheid voor dergelijke gebieden buiten de feitelijke woning en tuin onder te brengen in een eigenaren/bewoners collectief, zoals dat voor appartementgebouwen wel bestaat in de vorm van een VVE.
Mijn vraag is tweeledig.
1) Wie is verantwoordelijk voor het herstel van de schade aan de brandgang.
2) Indien iemand letsel oploopt, of schade aan fiets/brommer, omdat hij/zij in het gat loopt/rijdt; wie is dan aansprakelijk hiervoor?

1. De verantwoordelijkheid voor onderhoud en herstel van de brandgang ligt bij de eigenaar/eigenaren. Vaak zijn dat de gezamenlijke eigenaren van de aanliggende percelen.
2. Wanneer er schade optreedt als gevolg van onvoldoende onderhoud, dan kan degene die verantwoordelijk is voor het onderhoud aansprakelijk gesteld worden. In beginsel is dat de eigenaar van de brandgang.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag