Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


We wonen in een koop appartement met 4 verdiepingen. Er zijn 8 appartementen met daaronder op de begane grond nog 2 winkels. Alle 8 appartementen zijn via 3 (riool)standleidingen aangesloten op een afvoer naar het gemeentelijke riool.
Het gebouw is 10 jaar oud.
Nu heeft een winkel naderhand op de begane grond zonder het te vragen verschillende aansluitingen gemaakt op de horizontale standleiding die toevallig door deze winkel loopt.
Nu was er een gedeeltelijke verstopping buiten het gebouw en kwam het riool uit de WC omhoog en de winkel liep onder. Er is veel schade. Vraag?
Is het toegestaan dat deze winkel gebruik maakte van deze standleiding van de appartementen boven hem. Volgens ons is dat niet toegestaan en had dit winkel-bedrijf een eigen riool aansluiting moeten laten aanleggen. Verschillenden gebruikers groepen horen niet op een rioolaansluiting. Overeenkomstig NEN 3215 .

Ik zou nader moeten onderzoeken of de winkel via de standleiding van de bovengelegen appartementen aangesloten mag zijn en de genoemde NEN-norm hier van toepassing is, maar ik meen dat u gelijk heeft.

Los hiervan was het het winkelbedrijf niet toegestaan om zonder toestemming van de VvE, waar zij als eigenaar van het appartementsrecht met betrekking tot de winkelruimte ook lid van is, veranderingen aan de standleiding aan te brengen. Nu zij dit zonder toestemming van de VvE heeft gedaan, kan de VvE verlangen dat zij deze verandering weer ongedaan maakt. Heeft u nog vragen of wilt u rechtsbijstand in deze kwestie, naam dan vrijblijvend en kosteloos contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag