Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij zijn sinds januari 2019 in gesprek geweest met een aannemer voor de bouw van een chalet. Om een tijd slot te reserveren in de planning hebben we een kleine aanbetaling gedaan.
Na meermaals vragen om een offerte / begroting ontvingen we pas vier weken voordat het werk gingen een eerste begroting. Hierin bleken veel posten nog onduidelijk. We hebben geprobeerd om tot heldere afspraken te komen. Maar een week later gaf de aannemer zelf aan niet meer met ons in zee te willen gaan omdat we geen 'vertouwen' zouden hebben. Ik heb gevraagd om bij ontbindding van de overeenkomst onze aanbetaling terug te geven. Dit weigert de aannemer omdat hij al voldoende uren erin heeft zitten. De bestede uren zijn echter allen toe te wijzen aan overleggen om tot een contract te komen. Wij lijden ook schade omdat we tijd in iets hebben zitten dat niet tot overeenkomst is gekomen en op zoek moeten naar een andere aannemer.
Mag ik onze aanbetaling terugvorderen?

De aannemer moet wel gewichtige redenen aanvoeren om de overeenkomst op te zeggen, naar mijn mening is dat er nu niet. Ook moet hij hebben bedongen een prijs voor de werkzaamheden welke hij noemt, zijn dit voorgesprekken en voorwerk geweest voordat u de overeenkomst hebt gesloten? Dan moet een beloning voor dit voorwerk duidelijk zijn overeengekomen, Buiten dat kunt u de aannemer in gebreke stellen omdat hij zonder gewichtige redenen de overeenkomst van opdracht en aanneming van werk eenzijdig opzegt/ intrekt. Dat maakt hem na het verzuim aansprakelijk voor de schade die u lijdt ten gevolge ervan, zoals bijvoorbeeld het laten opmaken van een nieuwe offerte en verschil van prijs vam materialen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag