Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Heb ik een zaak (met kans op positief vonnis)?

Ik heb bij mijn oldtimerspecialist een onafgemaakt ombouwproject (voor €11.000,-) gekocht (ombouw donorauto van een oldtimer naar een cabriolet). In de koop zaten naast de donorauto en onderdelen ook afspraken m.b.t. advies, ondersteuning RDW-omzetting en maatopnames van originele cabriolets die in zijn bezit zijn. In feb 2018 vond de aanbetaling (€ 5.500,-) en afname van de onderdelen plaats, waarna in juli/aug 2018 de afname van de donorauto plaats zou hebben. In juni 2018 zegde ik de koop af, wat aanvankelijk bij hem geen probleem gaf. Maar ik moest wel zo'n drie weken geduld hebben op het geld. Na drie weken belde hij me met de opdracht om de onderdelen terug te brengen, omdat hij daar een handelaar voor had. Nadat ik die had teruggebracht bleek ik mijn aanbetaling niet terug te krijgen (en ook geen deel ervan) want zijn tegenargument is dat ik alles had moeten afnemen en betalen (buiten dat ik de koop had afgezegd en hij hierop al telefonisch akkoord gegeven had, was ook de afnametermijn voor de donorauto nog niet verstreken). Al met al een rare situatie voor mij.
Inmiddels heeft dit geleid tot een ingebrekestelling en een brief van verzuim. Maar na de ingebrekestelling wil hij me niet meer te woord staan (ook niet telefonisch).
Ik heb een kwitantie van de aanbetaling en de aangetekende brieven, maar verder eigenlijk niets. Alle afspraken zijn telefonisch gegaan en ik heb alleen een getuige bij de aanbetaling.
Ik wil nu graag de juridische weg bewandelen maar ik ben hier niet bekend mee. Is het kansrijk om hiervan een zaak te starten?

Het komt erop aan of u gerechtigd was om de koop te annuleren. Wat waren de afspraken in dit kader en kunnen die afspraken zonodig worden bewezen(?)
Ontbinding van de koop zou mogelijk zijn geweest mits de tegenpartij zou hebben wangepresteerd (en in verzuim zou zijn), maar dat dat het geval was maak ik niet op uit uw verhaal.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De tegenpartij heeft in jou opzicht niet verzuimd, maar ik, want ik heb de koop opgezegd.
De afspraken liggen echter nergens vast, want deze zijn mondeling gemaakt. De afspraak was dat in feb 2018 de aanbetaling (€ 5.500,-) en afname van onderdelen plaats vond en dat is ook gebeurd. In juli/aug 2018 zou de afname van de donorauto plaats hebben en de betaling van de andere helft van de betaling (ook € 5.500,-) . Dit laatste heeft dus niet plaats gehad, omdat ik zelf (om privé redenen) de koop heb opgezegd. Nog wel voordat de termijn voor de afname van de donorauto en de andere helft van de aanbetaling was verlopen.
Maar ik vindt het vreemd dat hij aanvankelijk akkoord lijkt te gaan met de afzegging van de koop, ook omdat hij om teruggave van de reeds afgenomen onderdelen vraagt, (deze ook later ook doorverkoopt) en me dan alsnog wil houden aan de afname van de gehele koop. Maar zoals gezegd staat hiervan niets op papier en ik kan hiervan niets bewijzen en is het dus mijn verhaal.
De vragen die dan mij opkomen zijn:
1. Mag het onderpand teruggenomen worden zonder terugbetaling van (een deel) van de aanbetaling?
2. Mag je daarna nog gehouden worden aan de totale aankoop?
3. Staat het achterhouden van € 5.500.- op een aankoop van € 11.000,- in verhouding met het afzien van een aankoop? (of is 10% van het aankoopbedrag hierin meer gerechtvaardigd?)


Mogelijk dat het feit dat enige onderdelen zijn teruggenomen (en doorverkocht) kan worden gezien als een (impliciet) akkoord omtrent de tussentijdse annulering. Ik adviseer u uw zaak door een jurist te laten beoordelen op haalbaarheid. U mag gerust telefonisch contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Er is hier lijkt me sprake van een mondelinge koopovereenkomst. U besluit na enige tijd om toch niet met de koop door te gaan en de verkoper houdt u dus aan de afspraak cq koopovereenkomst.

In beginsel heeft hij wel een punt. Er is en was een afspraak en u komt die niet na. Echter moet de verkoper de koopovereenkomst kunnen bewijzen indien hij de nakoming van de koopovereenkomst en de betaling van de koopsom vordert. Indien u niet meer meewerkt kan hij proberen dit af te dwingen bij de rechter en heeft hij wellicht onvoldoende bewijs.

Indien u dus eigenlijk van de koop wilt afzien bent u in gebreke in de nakoming van de koopovereenkomst. Je bent dan verplicht eigenlijk om alsnog na te komen of om een schadevergoeding te betalen. Wat zou de schade kunnen zijn? Gederfde winst van de verkoper? Echter heeft hij de onderdelen al doorverkocht? Heeft hij de auto voor u vast gehouden en of opgeslagen en evt de auto is in waarde verminderd?

Formeel kan hij zelf de koopovereenkomst niet meer nakomen. Heeft hij u wel de kans gegeven en een termijn? Het lijkt erop dat hij direct heeft doorverkocht? Indien dat het geval is zie ik geen reden meer voor een schadevergoeding tenslotte heeft hij alsnog verkocht en kan hij dus zijn gecompenseerd door uw wanprestatie. Zo verdient de verkoper eigenlijk geld aan uw handelen en dat kan niet de bedoeling zijn.

Ik zou stellen dat hij de koop niet nakomt eigenlijk, dan auto cq onderdelen zijn weg en de betaling heeft geen doel gehad. Dus dan draai je het om en stel je dat je onverschuldigd hebt betaald.

Het is formeel niet de meest juiste route maar de verkoper is ook niet zo netjes.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag