Stel vraag

Particulier


Een BV is middels een rechterlijk vonnis geld verschuldigd aan meerdere schuldeisers. De directeur van de BV stelt dat er geen middelen zijn om daaraan te voldoen maar de schuldeisers hebben sterke aanwijzingen dat de directeur
de BV heeft leeggehaald en de gelden zijn gebruikt voor persoonlijke doeleinden.
Als het één schuldeiser lukt om de directeur van de BV middels een rechtzaak hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de onstane schade kunnen andere schuldeisers dan op basis van dat vonnis beslag laten leggen op het vermogen van die directeur of kan alleen de schuldeiser dat doen die die rechtszaak heeft gewonnen en zullen de overige schuldeisers een aparte rechtszaak aan moeten spannen tegen de directeur van de BV?

De andere schuldeisers kunnen na één veroordelend vonnis wel beslag leggen, maar vervolgens zullen ze dan toch zelf moeten procederen om zich ook op de directeur te kunnen verhalen. Dat zal dan wellicht wel eenvoudiger gaan dan bij de eerste crediteur omdat ze zich op het eerdere vonnis kunnen beroepen.

Beoordeel dit antwoord:

Er kan alleen executoriaal beslag worden gelegd door de schuldeiser, die in kader van vordering uit hoofde van bestuurdersaansprakelijkheid een vonnis tegen de directeur heeft verkregen. De andere schuldeisers kunnen voorafgaand aan een procedure evenwel conservatoir beslag ten laste van de directeur leggen en zodoende de mogelijkheid tot verhaal zeker stellen. Er moet dan wel binnen twee weken na de conservatoir beslaglegging een procedure worden opgestart, waarin de vordering uit hoofde van de bestuurdersaansprakelijkheid wordt ingesteld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag