Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemiddag,

Sinds ruim 1 jaar ben ik werkzaam bij mijn huidige werkgever. Ik heb een vast contract waarin is opgenomen dat ik de beschikking heb over een lease auto om mijn functie uit te voeren. Bij aanvang van deze baan heb ik geen autoregeling hoeven tekenen. De auto was van mijn voorganger en ik heb hem overgenomen.
Door een ongeluk, buiten mijn schuld om, is de auto total loss verklaard en is het lease contract ontbonden. Nu mag ik een nieuwe auto uitzoeken. Mijn werkgever heeft nu wel een autoregeling opgesteld. Hierin staat op genomen dat ik de kosten voor de afkoopregeling moet betalen als ik voor het einde van het lease contract vertrek en mijn werkgever niet in staat is om binnen 2 maanden de auto naar iemand binnen het bedrijf over te doen. Ik vind sowieso deze termijn onredelijk in de huidige arbeidsmarkt en ik word nu geconfronteerd met deze regeling waarvoor ik niet heb kunnen kiezen bij aanvang van deze baan. Wat zijn mijn rechten in deze situatie?
Bij voorbaat dank.

U zou kunnen stellen dat het moment van de noodzakelijke vervanging van uw auto door de werkgever wordt aangegrepen om de lease-voorwaarden te verzwaren. U kunt niet worden verplicht om daarmee akkoord te gaan. Dat zou u kunnen aangeven bij uw werkgever en wellicht dat die dan bereid is om de voorwaarden te versoepelen. Indien de werkgever niet van de voorgestelde lease-voorwaarden wil afwijken, die overigens niet geheel ongebruikelijk zijn, is het natuurlijk wel de vraag of u desnoods naar de rechter zou willen stappen. U moet de (goede) relatie met uw werkgever uiteraard ook voor ogen houden. Een minnelijke regeling in een goed lopende arbeidsverhouding verdient de voorkeur.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag