Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb sinds 2012 een bijstandsuitkering. Ik ben volgens hun zelf niet sollicitatieplichtig. Ze hebben me ook sindsdien met rust gelaten. Ik heb 3 kinderen, waarvan een kind van 2,5 jaar.
Nu in ene roepen ze me op voor trajecten etc, activiteiten, sport en tripjes. Ik doe daar aan mee.
Maar vandaag stuurt ze mij verplicht naar een psycholoog. Mag dat zomaar? Ik wil dat niet En het is nu ook niet nodig. Misschien ooit, maar ik voelde me zo onder dwang gezet.
Kunt u mij aub helpen hiermee?
Staat er ergens in de participatiewet dat ze dat mogen doen? Zo ja, op welke gronden? En welk artikel is dat?

Als alleenstaande ouder met kind jonger dan 05 jaar, hoeft u niet te solliciteren (art. 9a Pw). wel kan men u verplichten mee te werken aan re-integratie (art. 9 Pw).

Art. 9 lid 1 sub b Pw bepaalt dat u mee moet werken aan een onderzoek naar de mogelijkheden tot arbeidsinschakeling. wanneer u hieraan niet meewerkt kan de vrijstelling van art. 9a Pw vervallen.

De vraag is of een psychologisch onderzoek deel mag uitmaken van dat onderzoek. Daarover zijn de mening verdeeld. In ieder geval moet de gemeente nut en noodzaak daarvan aan u uitleggen.

Bij verdere vragen/problemen adviseer ik u contact op te nemen met een advocaat aangesloten bij de Specialisatievereniging Sociaal Zekerheidsrechtadvocaten. Vaak is het eerste gesprek gratis.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag