Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een BV is middels een rechterlijk vonnis geld verschuldigd aan een aantal schuldeisers. De directeur van de BV stelt dat er geen middelen zijn om daaraan te voldoen maar de schuldeisers hebben sterke aanwijzingen dat de directeur de BV heeft leeggehaald en de gelden zijn gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

In de Verenigde Staten, Australië en Engeland hebben de schuldeisers in dat geval de mogelijkheid de schuldenaar onder ede te verhoren onder toeziend oog van een rechter. Deze procedure staat bekend als 'Debtor examination', 'Order of examination' (OEX) of 'Judgment summons' (Engeland). Het geven van valse verklaringen of het weigeren om vragen te beantwoorden en financieel bewijsmateriaal te leveren kan daarbij serieuze gevolgen hebben voor de schuldenaar. Dit is een sterk middel om de onderste steen boven te krijgen.

Welke mogelijkheden biedt de Nederlandse wet om een niet meewerkende schuldenaar te dwingen openheid van zaken te geven wat betreft zijn vermogen ervan uitgaande dat dit vermogen vooral in het buitenland is ondergebracht en moeilijk te traceren is?

Wellicht dat een sommatie om informatie te verstrekken onder aanzegging van de mogelijkheid dat door een schuldeiser faillissement wordt aangevraagd helpt. Indien faillissement zou worden uitgesproken, zal de curator waarschijnlijk een rechtmatigheidsonderzoek uitvoeren. Dat kan onder meer omvatten onderzoek naar de mogelijkheid om de bestuurder aansprakelijk te stellen wegens bestuurdersaansprakelijkheid. Ook kunnen bepaalde transactie onder omstandigheden zogezegd worden teruggedraaid (pauliana). De bestuurder heeft verder de plicht om aan de curator alle door hem verlangde gegevens te verstrekken. De curator heeft ook bepaalde middelen die hij kan inzetten als de bestuurder niet meewerkt, zoals het laten oproepen van de bestuurder voor verhoor door de rechtbank of, in extreme situaties, de bestuurder laten gijzelen. Voordat eventueel daadwerkelijk faillissement zou worden aangevraagd is wel van belang dat u (de schuldeisers) zich vooraf laten adviseren over de gevolgen daarvan.

Beoordeel dit antwoord:

U zou in kort geding op grond van artikel 843a Rv inzage kunnen vorderen in de administratie van de BV. Daar zou uit kunnen blijken dat gelden aan of ten bate van de bestuurder zijn weggelekt. Nu de inzage een zaak van onbepaalde waarde is, zult u het kort geding met een advocaat moeten voeren. Deze zal u ook verder kunnen (en moeten) informeren over de vereisten voor een goede toepassing van art. 843a Rv.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag