Stel vraag

Particulier


Moet een autoverhuurbedrijf mij vooraf inlichten over extra administratiekosten bij verkeersboetes?

Ik heb met een huurauto twee verkeersboetes in Italië gekregen. Het Nederlandse autoverhuurbedrijf moest mijn gegevens doorgeven aan de Italiaanse overheid en wil hiervoor achteraf 60 euro aan administratiekosten voor in rekening brengen.

Dat ik administratiekosten moet betalen snap ik, maar ik vraag me af of ik voorafgaand geïnformeerd had moeten worden over deze bijkomende kosten. In mijn huurcontract stond hier niets over vermeld. In de algemene voorwaarden staat dat er bij een verkeersboete 20 euro aan administratiekosten in rekening wordt gebracht. Ze willen nu dat ik naast de gebruikelijke administratiekosten ook de kosten van het verzenden van een aangetekende brief vergoed, omdat dit bij Italiaanse boetes is vereist. Bovendien moet ik het dubbele bedrag betalen omdat het om twee boetes ging. De boetes zijn echter van dezelfde instantie afkomstig en op dezelfde dag aangekomen bij het verhuurbedrijf. Ik vind het daarom oneerlijk dat ik twee keer zoveel moet betalen terwijl de daadwerkelijke administratiekosten niet groter zijn.

Ik wil graag weten of bijkomende kosten alleen in de algemene voorwaarden vermeld hoeven te worden. Als dat zo is vraag ik me af of ik meer dan de 20 euro moet betalen. Ook zou ik willen weten of ik het bedrag twee keer moet betalen, terwijl de kosten aan hun kant waarschijnlijk niet hoger zijn.

Dit kan best naar Italiaans recht een voor de consument van de afgenomen dienst oneerlijk beding zijn, echter dan dient u dit ook daar op te lossen. Dat gaat vele malen meer kosten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar gelden er niet ook Nederlands regels omdat ik als Nederlander bij een Nederlands bedrijf een auto huur? Ik ben met de huurauto naar Italië gereden.


Moet in de voorwaarden nagekeken worden maar doorgaans wie in verzuim is door een fout is aansprakelijk voor de schade die daardoor ontstaat , dit in NL. Ik vraag me wel af of de aangetekende verzending in dit geval wetdwingend en noodzakelijk was, naar Italiaans recht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag