Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


we hebben 2 jaar geleden een vrijstaand huis gekocht, vlak naast het vrijstaande huis van de buren. Die woning is 1,5 jaar geleden van eigenaar veranderd. De vorige eigenaars waren mondeling overeengekomen hoe het strookje grond tussen de huizen in (ongeveer 1,30 m.) gezamenlijk gebruikt kon worden. Het deel werd geheel bestraat met klinkers zoals dat nu nog in mijn achtertuin ligt. De nieuwe eigenaars wilden dit niet en hebben de erfgrens door het Kadaster laten bepalen zodat zij op "hun deel" grind konden leggen rondom hun huis. Dat is op zich niet fraai, maar hun grond dus niks aan te doen. Nu willen ze echter ook een erfafscheiding maken van ongeveer 1,80 m hoog tussen de woningen in. Daardoor resteert aan mijn kant een strookje van ongeveer 70 cm breed waardoor ik mijn deur daar niet meer volledig kan openen. Deze deur / situatie bestaat al zo sinds medio jaren 80 en is bij de vorige eigenaars nooit een probleem geweest. Mogen de buren zomaar een erfafscheiding plaatsen waardoor ik mijn deur daar niet meer volledig kan openen?

Het is in de rechtspraak wel erkend dat - ondanks dat er recht bestaat op de uitoefening van een recht als het markeren van een erfafscheiding door het zetten van een schutting- dit recht daadwerkelijk uitoefenen , afwegende de bijzondere omstandigheden, in bepaalde gevallen onredelijk is en ik kan me voorstellen dar dat in uw geval zo is. Ik kan voor u uitzoeken of u in dit geval sterk staat met uw betoog dat uw buren geen hoge scheiding ( of helemaal geen) mogen neerzetten. Overigens kan in bestemmingsplannen strengere eisen staan ten aanzien van schuttingen in het vooraanzicht van de straat en huizen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo Monique,
Dank voor je snelle antwoord.
Gezien de slechte verstandhouding met de buren, is hierover met hen niet te spreken.
Als ik het goed begrijp rest mij dan niets anders dan dit via de juridische weg proberen op te lossen.
Kan je mij een indicatie geven wat een dergelijke procedure zal gaan kosten?


U moet eerst proberen om een jurist een goed juridisch onderbouwde brief te laten opstellen als de casus zich daarvoor leent, dus na kort onderzoek, want doorgaans is na ontvangst ineens
wel communicatie mogelijk. Ik mag geen tarieven noemen , daarom kunt u het beste even contact opnemen met mij of een andere jurist/advocaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag