Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Goedendag,

Mijn moeder is tijdens het boodschappen doen een artikel vergeten te scannen met het afrekenen bij een zelfscan (waar je de producten bij de kassa zelf scant). Na het afrekenen vroeg een medewerker of hij in haar tas mocht kijken. Omdat mijn moeder zich van geen kwaad bewust was, heeft zij daar direct mee ingestemd. Toen is bovenstaande dus naar boven gekomen.

Gevolg is dat zij schandalig behandeld is in de winkel, een boete van 181 euro heeft gekregen namens de winkel, een winkelverbod voor 12 maanden heeft gekregen en 4 uur in de cel heeft gezeten totdat de OvJ het heeft geseponeerd omdat er te weinig bewijs was. De OvJ heeft de camerabeelden van de winkel ook gekregen.

Mijn moeder heeft geen bewijs van het seponeren meegekregen toen zij het politiebureau verliet. Omdat zij dus niet strafrechtelijk wordt vervolgd, willen wij ook van die boete af en het liefste ook nog van het winkelverbod. Daarnaast gaat er nog een klacht ingediend worden over de manier van behandelen van mijn moeder die overigens overal aan mee heeft gewerkt.

Overlastregistratie Nederland BV wil, voordat zij de boete kunnen intrekken, weten wat de reden van het sepot is en willen daar een bewijs van. De politie heeft ons doorverwezen naar het OM omdat de OvJ betrokken is geweest. Het OM heeft ons weer terugverwezen naar de politie omdat zij aangeven dat alles is gebeurt ten tijden van het verblijf van mijn moeder bij de politie. De Politie geeft vervolgens weer aan dat er geen bewijs van seponeren is omdat er geen zaak van is gemaakt. Wij worden dus van het kastje naar de muur gestuurd en weer terug.

Waar kunnen wij dit bewijs opvragen?

Nou, als er geen vervolging komt doet de reden voor de civielrechtelijke kant er niet meer toe; feit is , er is onvoldoende reden aan te nemen dat uw moeder een strafbaar feit heeft gepleegd , en is er ook geen bewijs voor onrechtmatige daad ( de boete van de winkel) . In tegendeel: ik zou een straffe brief schrijven en zelf vergoeding eisen voor de slechte behandeling , het winkelverbod enz. Men heeft namelijk wel een zekere beslisruimte om het verhaal van uw moeder te geloven. Ik wil uw moeder wel verder helpen in het verweer . U hoeft namelijk geen omgekeerd bewijs te leveren, dat iets niet wordt gedaan, Wie iets meent te vorderen van een ander, zal zelf dat bewijs moeten leveren.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt een zogenaamde sepotbeslissing opvragen zowel bij de politie als bij het Openbaar Ministerie. Het kan nl zijn dat er sprake is van politiesepot wanneer er een hulpofficier van justitie de beslissing heeft genomen ( en deze is geen onderdeel van het Openbaar Ministerie). Maar het kan ook om een gewone OvJ gaan, en dan moet de sepotbeslissing van het OM komen. Een sepotbeslissing ontvangt u altijd per brief. Er staat het woord 'sepot' niet in, maar wel dat er niet verder wordt vervolgd ( kennisgeving niet verdere vervolging) en dat men, in dit geval uw moeder, haar niet langer beschouwt als verdachte in een strafzaak, in dit geval dus wegens gebrek aan bewijs.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag