Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Beste,

Mijn nichtje uit Suriname woont bij ons in sinds andehalfjaar en studeert Psychologie aan de Universiteit Tilburg. Zij is goed op schema met haar studie en is al enige tijd op zoek naar een baan. Zij is hier op een studenten visum vanuit Suriname en mag 16 uur per week werken. Verschillende potentiele werkgevers zijn in eerste instantie enthousiast over haar maar willen de werkvergunning niet aanvragen of geven aan dat zij dat niet doen (reden?). Mijn nichtje is enorm gemotiveerd om te werken, heeft veel te bieden en wil zich verder integreren in de Nederlandse samenleving. De houding van de bedrijven werkt erg demotiverend en juist op dit punt waar bedrijven een rol kunnen spelen om buitenlanders zich thuis te laten voelen en beter te integreren laten zij het massaal afweten. Mijn vraag aan u is tweeledig. Moet de werkgever altijd de vergunning aanvragen of kan het geregeld worden dat zij toestemming aanvraagt/krijgt om 16 uur te mogen werken bij een werkgever. Mijn tweede vraag is mogen potentiele werkgevers deze houding aannemen dat zij geen vergunning aanvragen? Ik zie uit naar uw reactie. Met vriendelijke groet, Monique

Tijdens het bezit van haar studievergunning mag uw nichtje inderdaad 16 uur per week werken, maar de werkgever moet dan de tewerkstellingsvergunning (TWV) bij het UWV aanvragen. Het UWV toetst onder andere of het werk door een Nederlander of EU-burger gedaan kan worden, en zo ja, dan wordt geen TWV verstrekt . Zonder die vergunning loopt de werkgever de kans beboet te worden. Ook loopt hij kans op een boete als er meer dan 16 uur gewerkt wordt. Ik denk dat werkgevers huiver hebben om de aanvraagprocedure bij het UWV te starten. Wat uw nichtje zou kunnen doen ná haar studie is een zoekjaar aanvragen om werk te zoeken in Nederland. Zij kan een vergunning krijgen voor een jaar, kosten 171 E aan leges, en in die tijd mag zij overal werken zonder tewerkstellingsvergunning. Daarna zou zij kunnen proberen hier op basis van dat werk of als kennismigrant/onderzoeker toegelaten te worden. De IND verstrekt hierover veel informatie op hun website.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Ditta,

Wij zijn op dit moment niet bezig met een zoektocht naar een baan na haar studie. Het gaat momenteel over het vinden van een baantje (bij bv albert heijn, blokker, etc.) naast haar huidige studie. Deze banen kunnen natuurlijk ook door Nederlanders/andere EU burgers gedaan worden. Zij heeft momenteel nog geen unieke expertise wat haar onderscheidt van Nederlanders/andere EU burgers en zij gaat na haar studie weer terug naar Suriname.

Zij loopt nu tegen een muur op wanneer het gaat om de bereidheid van bedrijven om een tewerkstellingsvergunning voor haar aan te vragen. Zij en meerdere studenten vanuit het buitenland hebben dan helemaal niets aan de zgn toestemming om 16 uur te mogen werken als niemand deze route wil bewandelen (omdat iedereen de job kan uitvoeren?). Welke banen heeft de overheid dan in het vizier voor deze buitenlandse studenten die hier 'mogen' werken?

Ik hoop dat u ons een richting kan aanwijzen waarmee wij op dit moment stappen naar het vinden van een baantje voor mijn nichtje kunnen zetten.

Hartelijke groet,
Monique


Beste Monique,
In eerste instantie begreep ik uit uw opmerking over uw nichtje, die al goed op schema is met haar studie, dat zij werk zocht op dat terrein. Maar ik begrijp nu dat het om heel andere werksoorten gaat.
Als ik zie dat de eis van 16 uur max per week werken in de zomermaanden verruimd wordt tot een volledige werkweek ( juni, juli, augustus) dan vermoed ik dat de overheid denkt aan werken in de land- en tuinbouwsector en de horeca en bovendien het oog heeft op werken buiten de collegeperioden om. . U schrijft dat werkgevers in eerste instantie enthousiast zijn. Wanneer zij kunnen aantonen dat zij moeilijk aan Nederlandse en EU- werknemers kunnen komen, dan vergemakkelijkt dat de toetsing door het UWV. Succes met de zoektocht naar een werkgever die wél bij het UWV een tewerkstellingsvergunning wil aanvragen

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag