Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Volgens de akte van levering moeten onze buren ons een erfdienstbaarheid van recht van uitweg verlenen langs de zij- en achterkant van hun perceel zodat wij onze achtertuin kunnen bereiken.
Zie hier de tekst uit de akte: 'De erfdienstbaarheid van uitweg op de daarvoor aangegeven wijze, om
te voet, met een fiets, bromfiets of ander klein voertuig, mits geleid, te
komen van- en te gaan naar de openbare straat, te weten over een
strook grond ter breedte van ongeveer één meter vijftig centimeter. '
Nu wil het geval dat het pad achterlangs ongeveer 90 centimeter is. Wij wonen nu een jaar in deze woning en onze buren gaan verhuizen. Zij bewonen dit pand 46 jaar en hebben hun tuin zo' n 30 jaar geleden naar achteren toe uitgebreid waardoor het pad nu ongeveer 90 cm is.
Onze buren gaan verhuizen en ik heb bij de verkopende makelaar aangegeven dat wij het pad weer minimaal 150 cm breed willen hebben. De makelaar wil hier niet aan meewerken, omdat alles verjaard zou zijn. Dit lijkt ons vreemd, omdat het in de akte van levering genoemd staat.

Kunnen wij van onze nieuwe buren eisen dat zij het pad weer breder maken?

Het gaat inderdaad om het werkelijke gebruik. Als dat een tijd anders wordt uitgeoefend dan in de akte staat vermeld , staan de beperkt eigenaren niet zonder reden. Er zal uiteindelijk een belangenafweging volgen als u er samen niet uitkomt, bij de rechter.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. Als ik het goed begrijp is het een beetje een 'grijs' gebied en kan ik de buren niet verplichten de tuin weer kleiner te maken. Klopt dit?


In beginsel geldt wel datgene wat staat vermeld in de akte, echter in de loop van de tijd is de erfdienstbaarheid , het gebruik ervan, gewijzigd met instemming van beide partijen en zonder dat u hiertegen een vordering hebt ingediend . Bijvoorbeeld voor opheffing van de toestand en verbreding zodat herstel oude staat. Dat is het vorderingsrecht verjaard . De andere partij moet hier een beroep op doen en heeft dat middels de makelaar inderdaad gedaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag