Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb momenteel een ioaw uitkering. Als mijn laatst levende ouder zou overlijden dan erf ik samen met mijn broer het huis en spaargeld.
Heeft dit invloed op mijn uitkering (bij de ioaw wordt niet gekeken naar wat er op je bankrekening staat toch?)

Dit heeft geen invloed op de uitklering. Er vindt geen vermogenstoets plaats en dus wordt er niet gekort op de uitkering.

Beoordeel dit antwoord:

U hoeft zich geen zorgen te maken. Het vermogen blijft buiten beschouwing. Alleen inkomsten zijn van belang voor de hoogte van/korting op de uitkering.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heel hartelijk dank voor beide antwoorden op mijn vraag.
Nu komen toch nog 2 vragen bij mij op:
1. dat er geen vermogenstoets wordt gedaan, hangt dat nog af van de hoogte van de erfenis? Ik bedoel het gaat hier niet om een erfenis van een paar duizend euro, maar om een aanzienlijk bedrag met een paar nullen meer.
2. moet ik de erfenis melden bij de uitkeringsinstantie? Meningen zijn hierover verdeeld.
Ik stel u deze vragen aangezien ik mijn ouder gerust wil stellen; momenteel zegt diegene steeds dat hij/zij nog 7 jaar door moet leven (nu 87 jaar) tot ik uit de ioaw ben (ik ben nu 60 jaar) en de erfenis zonder problemen kan accepteren. Bij voorbaat dank.


Geen vermogenstoets is geen vermogenstoets, ongeacht de hoogte van het bedrag. Wel kan het zijn dat u successierechten (erfbelasting) moet betalen (aan de Belastingdienst), maar dat staat los van de IOAW.

Nu het vermogen niet relevant is hoeft u dat niet bij de gemeente te melden. Uiteraard mag u dat wel.

Voor verdere vragen verwijs ik u naar een advocaat aangesloten bij de Specialisatievereniging Sociaal Zekerheidsrecht advocaten (SSZ). Een waarborg voor kwaliteit. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag