Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Er is een conflict aan het ontstaan over het volgende: We zijn een VVE met 6 appartementen waarvan nog één in verhuur. Een daarvan is onlangs verkocht (ex huur) om verbouwd te worden en daarna weer of opnieuw in de verkoop of vrije sector huur te gaan. De splitsingsakte dateert van 2010. De voorziet in splitsing in de 6 woningen. De woningen op 1e en 2e, delen de 3e etage (gescheiden van elkaar) waar zich twee slaapkamers en de badkamer bevinden. Het slaapgedeelte (3e etage, eigendom van 2e etage) aan de voorzijde van het pand wordt in de splitsingsakte "zolder" genoemd. De slaapkamers aan de achterzijde (3e etage, eigendom van 1e etage) worden in deze akte niet "zolder" maar "3e etage" genoemd. Nu bevindt zich boven de slaapkamers die zich zgn. op de zolder bevinden nog een nok ruimte die niet in de splitsingsakte wordt genoemd en zoals die nu is ook niet begaanbaar is (de (vloer)balk dikte voldoet daarvoor niet) maar via een ooit aangebracht luik toegankelijk is gemaakt voor de bewoner van de 2e etage. Wij als VVE vinden dat deze onbestemde en niet benoemde ruimte daarmee toebehoort aan de VVE als onderdeel van het dak en dus de opstal. De nieuwe eigenaar ziet dit niet zo en beroept zich op 2 dingen: 1) de nok behoorde vanaf de oprichting tot de 2e etage en 2) bij de gespiegelde woning in het pand is de nok zonder medeweten van de VVE erbij getrokken. De Splitsingsakte is ook niet op de daardoor nieuw ontstane situatie aangepast. Als VVE wijzen we ingebruikname van de nok niet af maar tegen een uitkoopvergoeding en een aanpassing van de splitsingsakte om het eigendom definitief te regelen. De nu kopende partij wijst dit af en geeft aan zich beroepend op rechtsongelijkheid met de gespiegelde etage hij ook zonder uitkoop en (impliciet) zonder aanpassing van de splitsingsakte c.q. toestemming van de VVE de nok mag betrekken.
Wie heeft in deze situatie het recht aan zijn/haar kant?

De nok maakt onderdeel uit door natrekkingsregels van het dak , is ook ten dienste ervan. Dat nadien deze in gebruik is genomen doet daar nier aan af. Het is ook niet als zodanig anders bestemd. Wel had de VvE kunnen optreden tegen dit gebruik. Het dak is immers een gedeeld eigendom.Wie heeft dat luik aangebracht?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Voor de duidelijkheid: de nok ruimte (in de betekenis van een vliering zonder vaste toegang of daglicht) is niet anders in gebruik geweest dan als een opslagruimte via een luik en vlizotrap die door een huurder lang voor de splitsing is aangebracht en is ook alleen via de onderliggende 'zolder' met slaapkamers te bereiken. Het voornemen is deze vliering nu als kamer in te richten met een vaste toegang en te voorzien van daglicht. Daarin voorziet de splitsingsakte niet omdat deze ruimte niet wordt genoemd en ook op de begeleidende tekeningen niet voor komt. Welk recht heeft de VVE nu op deze ruimte, dat is de vraag?


De nokruimte waar u over spreekt ontstaat door twee snijlijnen van een dak samen te voegen, , alle nokonderdelen dienen voor ondersteuning en versterking .ervan. Ze zijn dienstbaar aan en duurzaam verbonden met het dak. Feitelijk is er een nieuwe ruimte ontstaan door opening , en is de vraag of dit een gemeenschappelijke ruimte is of een privé gedeelte . Doorgaans is dat wel het geval voor daken en dragende muren. of delen. De nu geopende constructie is onderdeel van en dienstbaar aan de nok. En omdat deze ruimte in de splitsingsakte ook niet privé is gemaakt , is ze per definitie gemeenschappelijk.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag