Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


De huurder heeft 49 jaar geleden zelf een douche, keuken en w.c. aangelegd. Deze waren niet aanwezig in de woning. Zijn de onderhoudskosten dan voor rekening van de huurder, omdat dit zelf aangebrachte voorzieningen zijn? Of valt dit onder de portacabin arrest en is het eigendom van de verhuurder? Dus ook het onderhoud? Het is tenslotte duurzaam geplaatst. Met toestemming van de verhuurder. De huidige verhuurder claimt dat de onderhoudskosten voor de huurder is.

Volgens de normale regels van natrekking wordt alles wat duurzaam en nagelvast wordt aangebouwd aan een onroerende zaak , onderdeel van die zaak ( huurwoning) . Groot onderhoud moet worden gedaan door verhuurder , klein herstel en onderhoud door huurder. Indien de badkamer nieuw is , zal verhuurder de huurder moeten compenseren ervoor.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de snelle reactie.
Mijn moeder heeft een dagvaarding ontvangen, omdat zij zelf de douchecabine zou moeten betalen die vervangen is na lekkage bij de benedenburen.
Haar advocaat ziet beren op de weg om dit aan te vechten aangezien die zav zijn en de onderhoud daarmee voor rekening is van de huurder.
Hier verschuilt de huurbaas zich al 40 jaar achter.
Staan we wel sterk met het portacabin arrest?


Huurders zijn verantwoordelijk te houden voor klein herstel en onderhoud, maar zoals u het nu beschrijft denk ik dat de lekkage en mogelijk onjuist aangebrachte werken of nalatig onderhoud de oorzaak zijn van het feit dat er nu een nieuwe douche moet komen.

Daar staat echter tegenover het verweer dat verhuurder in afschrijvingen rekening dient te houden met de noodzakelijke vervanging van zaken die aan de woning toebehoren zoals badkamers en keukens, welke op de laatste dagwaarde zitten en dus zijn afgeschreven, Voor keukens is dat tussen de 12 en 19 jaren , badkamers denk ik vergelijkbaar. Dat zou dus een heel goed argument van uw moeder: de verhuurder had de badkamer en douche toch moeten vervangen , zij heeft dus een tegenvordering minimaal.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dit is inderdaad geen klein onderhoud, maar achterstallig aangezien mijn moeder dit niet kan bekostigen en de verhuurder geen onderhoud pleegt aan de badkamer, keuken of wc, omdat mijn vader dat zelf heeft aangelegd.

De afschrijving telt denk ik alleen als het daadwerkelijk valt onder eigendom van de verhuurder?
Dat moeten wij nog zien aan te tonen.


U hoeft dat allang niet meer aan te tonen want het zijn de gewone regels van natrekking die maken dat duurzaam en nagelvaste werken die niet zonder noemenswaardig breek en hakwerk en schade kunnen worden weggenomen , eigendom worden van de eigenaar van de onroerende zaak . Keukens en badkamers zijn altijd duurzaam en nagelvast verbonden. Bovendien is het de plicht van een verhuurder van een woning deze te verhuren met een keukenblok en sanitair. Als verhuurder heeft geweten van de bouw van de werken destijds, heeft hij ook aanvaard dat hij er ook eigenaar van wordt en in de toekomst moet zorgen voor groot onderhoud en vervanging..

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag