Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb onlangs te horen gekregen dat ik en 6 andere collega’s op een vervallen functie zitten. In de nieuwe organisatie is er nog maar plek voor drie op een nieuw te vormen functie. Het lijkt sterk op een maatregel om het kaf van het koren te scheiden. De keuze is om intern te solliciteren of voor een vrijwillige vertrekregeling te kiezen met 160% transitievergoeding. Bij boventalligheid wordt dit 145%.

De organisatie zegt het recht te hebben om je te weigeren voor de vrijwillige vertrekregeling te kiezen wanneer ze jou het meest geschikt achten voor de functie. Klopt dit? Betekent dat ik geen recht heb op de vergoeding als ze mij niet willen laten gaan? En wat als ik dan weiger? Word ik dan boventallig en heb ik dan recht op de 145%?

Ik zit waarschijnlijk aan de goede kant van de streep. Ik heb onlangs gesolliciteerd en aanstaande maandag ga ik te horen krijgen of ik het ben geworden. Echter heb ik me in de tussentijd bedacht. Kan ik dan alsnog weigeren en kiezen voor de transitie vergoeding?

Tot slot, moeten ze mij een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbieden als ik op een vervallen functie zit? En is het dan niet zo dat ik me tot die tijd kan bedenken? De organisatie zegt dat wanneer je gesolliciteerd hebt je recht op de vertrekregeling vervalt.

Ik ben benieuwd wat de (on)mogelijkheden zijn.
Alvast bedankt!

Vaak bestaat voor dergelijk vervelende situaties binnen een onderneming een sociaal plan. Dergelijke plannen worden met vakbonden en/of de OR afgestemd. Is daarvan binnen uw onderneming sprake? Indien u telefonisch wilt overleggen, kan dat overigens vrijblijvend.

Beoordeel dit antwoord:

Wanneer er een Sociaal Plan (SP) is, dan gelden de bepalingen van het SP. Bij iedere reorganisatie ziet het SP er weer anders uit. Je kunt in een dergelijke situatie dan ook niets in het algemeen zeggen.

is er geen SP, dan ligt de situatie anders. In dat geval moet er overleg tussen werkgever en werknemer plaatsvinden. In dat geval heeft ook de OR/PVT, wanneer die er zijn, een rol.

Het standpunt van de werkgever lijkt me niet helemaal reëel. een verantwoord advies kan echter alleen maar gegeven worden wanneer nadere informatie voorhanden is. Ik adviseer u dan ook zsm contact op te nemen met een gespecialiseerd advocaat, b.v. mij (lid van specialisatievereniging). Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag