Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Momenteel zit ik ziek thuis door rugproblemen. De afstand tot mijn werk bedraagt een uur rijden. Ik kan niet zelf autorijden door de rugklachten. Ik ben met mijn werkgever aan het praten over reïntegratie. Echter is de afstand een probleem. Ik vraag me af of het niet verstandig is dat ik op zoek ga naar een andere baan in mijn woonplaats waar ik lopend of op de fiets naartoe kan. Kan ik dan ontslag nemen terwijl ik nu 100% ziek ben en nog niet aan het reïntegreren ben? En zo ja, waar moet ik op letten bij het nemen van ontslag? Ben ik daarnaast verplicht om aan de nieuwe werkgever te melden dat ik nu ziek thuis zit en nog niet aan t reïntegreren ben?

In beginsel kunt u uw arbeidsovereenkomst opzeggen, ook als u ziek bent. U dient dan wel de geldende opzegtermijn in acht te nemen, anders kunt u schadeplichtig worden. Of verstandig is om tijdens ziekte op te zeggen is een tweede. Indien u een uitkering zou willen aanvragen, is de kans groot dat die geweigerd wordt. Verder is onverstandig om bij een nieuwe werkgever niet vooraf te melden dat sprake is van arbeidsongeschiktheid. Mogelijk dat u ook bij de nieuwe werkgever reintegratieverplichtingen hebt. Het is de vraag of een nieuwe werkgever bereid zal zijn een arbeidsongeschikte werknemer aan te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

U moet NOOIT tijdens ziekte ontslag nemen/akkoord gaan met ontslag. Dat is een benadelingshandeling. U krijgt dan geen WW of ziekengeld.

Zo lang u ziek bent heeft de (oude of nieuwe) werkgever een re-integratieverplichting. Een nieuwe werkgever zal u natuurlijk nooit in dienst nemen zo lang u ziek bent.

U moet met de huidige werkgever/ArboDienst afspraken maken hoe u op het werk kunt komen. Wanneer u niet naar het werk kunt gaan, dan bent u ziek en kan de re-integratie nog niet starten.

Bij verdere vragen/problemen adviseer ik u zsm contact op te nemen met een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat (lid specialisatievereniging). Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag