Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik wil een appartement kopen uit de jaren 40.

In de voorlopige koopovereenkomst staat naast het voorbehoud van bouwkundige keuring ook een ouderdomsclausule.

Mijn vragen zijn:
1) Is het verstandig om de ouderdomsclausule aan te laten passen? Ik heb het gevoel dat nu alle risico's van de verkoper op mij worden afgewenteld.
2) Stel de bouwkundige keuring wijst uit dat er meer dan 10.000 euro kosten gemaakt moeten worden; in hoeverre heeft de verkoper zich dan daartegen ingedekt met de ouderdomsclausule?

De Ouderdomsclausule luidt als volgt:
Het is koper bekend dat de onroerende zaak gebouwd werd circa 1940, wat betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe woningen. In afwijking van artikel 6.3 van deze koopakte en artikel 7:17 lid 1 en 2 BW komt het geheel of ten dele ontbreken van één of meer eigenschappen van de onroerende zaak voor normaal en bijzonder gebruik en het eventueel anderszins niet-beantwoorden van de zaak aan de overeenkomst voor rekening en risico van koper. Koper is in de gelegenheid gesteld een bouwkundig onderzoek te verrichten.

Het voorbehoud is als volgt omschreven::
Deze koopovereenkomst kan door koper worden ontbonden indien uiterlijk:
op <datum> uit het rapport van een bouwtechnische keuring uitgevoerd door een bouwkundig adviesbureau naar keuze van koper blijkt dat de kosten van direct noodzakelijk herstel van gebreken en achterstallig onderhoud een bedrag van € 10.000,- zegge tienduizend euro te boven gaan of als aanvullend specialistisch onderzoek wordt aanbevolen. Als de keurder bij onderdelen in het rapport een bandbreedte in de herstelkosten aanhoudt, wordt uitgegaan van het hoogste bedrag.

U kunt het bedrag naar beneden bijstellen, de situatie van noodzakelijk aanvullend onderzoek zou ik laten staan. Maar de clausule is niet ongebruikelijk.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag